Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: Служебното правителство иска да увеличи корпоративния данък

Томислав Дончев, Деница Сачева, Тома Биков

От ГЕРБ дадоха поредната пресконференция, на която отправиха обвинения и критика към служебния кабинет. От партията на Бойко Борисов заявиха, че правителството на Стефан Янев е подкрепило идеята на Г7 за повишаване на корпоративния данък в България от 10 на 15%. А решението било взето на правителствено заседание на 30 юни като точка номер 17 в дневния ред. Това, според ГЕРБ, се случило без обществено обсъждане и без оценка на ефекта на въздействието.

Бившият социален министър Деница Сачева посочи, че ако това решение се вземе, от бизнеса ще се отнемат 1.25 млрд. лева. Оттам щели да дойдат и средствата за социалните реформи, които предлагали някои партии. А бившият вицепремиер Томислав Дончев настоя всички партии да кажат мнението си по темата. Според него обяснение трябвало да даде и президентът Румен Радев, защото бил "принципал на служебното правителството".

Както "Банкеръ" писа, в последния ден на преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) общо 130 държави и юрисдикции, сред които и България, се присъединиха към предложението за въвеждане на глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15 процента. Базираната в Париж организация, която беше домакин на двудневните преговори, заяви, че минималният корпоративен данък върху печалбата от поне 15% в световен мащаб може да доведе до около 150 млрд. долара допълнителни глобални приходи годишно.

Ексдепутатът Тома Биков коментира и изказването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че Борисов има сделка с църквата, като дава пари на владиците, срещу подкрепа на изборите. Биков се опасява, че владици щели да бъдат викани на разпити. Той нарече Рашков "объркан човек" и "дървен комунист".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във