Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ скочи на ДПС в Кърджали

Партийните структури на ГЕРБ в Кърджали остро възразяват срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да назначи на 14 август Беркант Барзат от квотата на ДПС за председател на Районната избирателна комисия в града (РИК).

От формацията на Бойко Борисов споделят, че по време на евроизборите Барзат като секретар на РИК е допуснал грубо нарушение на изборното законодателството. Структурите на ГЕРБ алармират, че на 25 май той заедно с други активисти на ДПС е нахлул в секция № 61 в община Кърджали след приключване на гласуването и опитал да упражни натиск върху членовете на комисията като им посочвал как да броят бюлетините и кои от тях да бъдат зачетени като действителни и кои не.

"Член 272 от Изборния кодекс изрично посочва лицата, които имат право да присъстват при установяване на резултатите от гласуването. Неговата намеса, съпроводена със заплахи от страна на придружителите му, причини сериозни сътресения в работата на СИК № 61 и доведе до влошаване здравословното състояние на председателя, заради което се наложи да бъде повикан екип на Спешна помощ. За тази абсурдна ситуация, при която секретар на РИК грубо се намесва в работата на СИК при установяване на резултатите от гласуването, са надлежно информирани ЦИК и прокуратурата", се съобщава в позицията на ГЕРБ.

Партията на Борисов се възмущава, че ЦИК взима решение да назначи Барзат за председател на РИК, защото лицето "безнаказано погазва закона, а от него се очаква да организира и проведе "законно" и "спокойно" изборите в Кърджалийски многомандатен избирателен район". От структурата на ГЕРБ в Кърджали добавят, че това означава, че ЦИК толерира проявите на агресия и създава сериозни предпоставки за опорочаване на изборния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във