Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ ще увеличава членския внос заради намалената субсидия

В ГЕРБ е необходимо да се проведат разговори за размера на членския внос, който в момента е 2 лева. Това каза пред БТВ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. ,,Очаква се този въпрос да се обсъжда на насроченото за утре Национално събрание на партията'', уточни тя.

По думите й в бъдеще членският внос ще се определя от Изпълнителната комисия. „Трябва да се състоят разговори за размера на членския внос за политическа партия ГЕРБ, защото при субсидия 1 лв, ние ще имаме нужда от приходите на членски внос“, посочи Дариткова.

На форума си ГЕРБ ще промени устава на партията и ще гласува оставки на членове на Изпълнителната комисия. На въпрос дали им липсва Цветан Цветанов, Дариткова отговори: „Темата за нас е приключила, защото той не е член на парламентарната група на ГЕРБ. В парламента се опитваме да се справяме с всички предизвикателства“. Тя отбеляза, че за последно е разговаряла с Цветанов преди няколко седмици.

,,Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи и съм убедена, че големите политически партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство”, коментира Дариткова приетото от парламента решение партийните субсидии да бъдат намалени от 11 на 1 лев за глас. Попитана защо точно 1 лев на глас тя напомни, че за такъв размер на субсидията са гласували през 2017 г. 2,5 млн. българи.

,,Трябва да се следи настроението на обществото към партиите. Ниската избирателна активност на последния европейски вот беше един такъв знак за нас. Този дебат е важен, но той не се осъществи по същество, защото всички спориха за размера – лев, 11 лева, никой не изложи конкретно какво означава нормален живот на една партия'', обясни още председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Дариткова изтъкна, че не смята, че финансиране от страна на бизнеса, би довело до зависимост на партиите.

„Ние смятаме, че дебатът може да продължи. Така или иначе сега субсидията се регламентира в Закона за държавния бюджет. Трябва сериозно да се прегледа и Законът за политическите партии“, заяви още Даниела Дариткова.

На въпрос дали с промените в субсидията не се наказва финансово опозицията, тя каза: „В никакъв случай. БСП е голяма партия. Те имат значителен брой гласове на последните избори. Ако разумно си правят сметките, могат да финансират своята дейност със субсидията, която получава“. Според нея БСП разполага със значителен финансов ресурс.

В качеството си на лекар и председател на здравната парламентарна комисия Дариткова коментира лаконично и проекта за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, който официално ще бъде представен на 15 юли от здравния министър Кирил Ананиев.

„Демонополизация, като ангажимент на това коалиционно управление, е записано в приоритетите на управлението. Смятам, че след като чуем това, което е изготвено като финално предложение на министерството, в резултат на почти половин година работа на работни групи, в които участват всички заинтересовани, ще може наистина да се мисли за реализация. Това ще стане след като на 15 юли видим презентацията на министъра на здравеопазването“, каза председателкта на парламентарната група на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във