Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ ще се консултират с ЕК за "Натура 2000" и ще спират строежите по морето

"Започваме незабавни консултации с Европейската комисия за промените в Закона за биологичното разнообразие. Ще го приемем, ако съответства на европейското законодателство." Това съобщи председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на брифинг в Народното събрание. Тя посочи, че това ѝ е било възложено от премиера Бойко Борисов.

"Днес беше проведено заседание на коалиционния съвет. Относно темите, свързани със Закона за биологичното разнообразие и неговото обсъждане в Народното събрание, искам да заявя следното решение - категорично няма да бъдат подкрепени предложенията на Валери Симеонов и група народни представители, които бяха внесени в срока между първо и второ четене на законопроекта. Що се отнася до основното тяло на законопроекта, внесен от Министерския съвет, аз имам ангажимента да започна незабавни консултации с Европейската комисия. Нашите консултации ще имат формата на предварителна процедура на съгласуване на текстовете на законопроекта, спрямо изискванията на европейското законодателство. С това искаме да гарантираме пред цялото общество, че ще бъдат подкрепени и приети текстове само и единствено, ако те в пълнота съответстват на изискванията на европейското законодателство", подчерта Василева.

Поправките, които бяха приети на първо четене преди повече от месец, ще дадат власт на правителството да променя обхвата на защитените зони, попадащи в "Натура 2000", без да се съобразява с научните становища.

Промените бяха инициирани от бившия екоминистър Нено Димов през 2019 г., който бе арестуван заради водната криза в Перник. През февруари те се придвижиха към пленарната зала, благодарение на настоящия министър Емил Димитров. Това предизвика редица протести от страна на природозащитни организации.

ГЕРБ ще се заеме и със строежите по Черноморието. Ограниченията ще се въведат с промяна в Закона за черноморското крайбрежие. С нея ще се наложи пълна забрана за строителството в т.нар зона А - 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг.

В отговор на въпрос, председателката на ресорната комисия обяви, че тепърва ще се решава какво ще се прави със строежите във заварено положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във