Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ ще продължат разговорите с АБВ

ГЕРБ и АБВ са постигнали съгласие по повечето точки от разговора, обявиха от двете партии след консултациите в парламента.

"На фона на приликите и основните различия в нашите виждания има възможност да продължим консултациите на експертно ниво", обяви Румяна Бъчварова на пресконференцията след срещата.

"Различията ни остават. Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление – дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята на държавата, но да засилим нейните регулативни и контролни функции", посочи Бъчварова.

"Имаме още две принципни различия – изграждането на нови ядрени мощност и мораториума върху изграждане на Белене. Третата тема на различие е данъчната политика", добави тя.

"Установихме с кои партии не искаме да си партнираме. Те са едни и същи", подчерта Бъчварова.

По думите ѝ е споделено впечатлението, че консултациите продължават, като предизборна кампания. Тя уточни, че от ГЕРБ искат да провеждат конструктивен диалог. "Ние се отнасяме изключително сериозно към тези консултации.

"С АБВ обсъдихме политическата рамка, която предлагаме, очертахме общите зони: за стабилното управление на страната е необходимо и стабилно мнозинство за следващото управление.

От страна на АБВ беше направен изводът, че основните големи политически партии трябва да образуват голяма коалиция. Това е въпрос с отворена тема. Приемаме тази бележка от тях.Общо е виждането ни към демографската политика, която да бъде сериозен акцент за следващото управление", каза още Бъчварова.

"По 14 от 18 точки имаме принципно съгласие, еднакво мнение", обяви  Менда Стоянова.

"По две подточки имаме сериозни концептуални различия. На първо място това е данъчната система. Ние сме за ниско плоско данъчно облагане, докато колегите държат на прогресивно, подоходно облагане, с необлагаем минимум", посочи Стоянова. Тя подчерта, че от ГЕРБ са категорично против премахването на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене".

Най-добрият вариант за България е голямата коалиция. Това каза от своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов, след провелите се консултации. По думите на Първанов това е най-добре за страната ни с оглед на предстоящата тежка зима и кризата.

„Аз съм удовлетворен от разговора ни с ГЕРБ. Не бях предвиден в състава на нашата делегация, но се включих, защото държах да влезе разговорът в дълбочина, да обсъждаме и принципите, основните идеи и механизмите за тяхната реализация”, добави Георги Първанов.

"Имахме сериозен спор относно ролята на държавата. В АБВ продължаваме да смятаме, че държавата трябва да има регулираща роля в икономиката, в социалната сфера", каза още лидерът на АБВ.

"По актуализацията на бюджета ние смятаме, че такава очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ за състоянието на приходи и разходи, стоим на позицията, че тя трябва да е в рамките на 3% бюджетен дефицит – така както са европейските изисквания.

Обсъждахме ситуацията с КТБ и там смятаме, че бързо трябва да се решат въпросите на вложителите и да се предприемат мерки за оздравяване на банката", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във