Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ ще има под 500 хил. гласа на изборите, прогнозира Цветанов

През дните на протестите премиерът Бойко Борисов и кръгът около него много умело успяха да разделят българското общество на две – едни, които подкрепят протеста и други, които не го подкрепят. Това заяви лидерът на "Републиканци за България" и бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Зарядът на хората, които протестираха в самото начало, са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели. Ако имаме висока избирателна активност, всичко, което говорихме за опорочаване на изборния процес, може да бъде неутрализирано", каза Цветанов пред БНТ.

За създаването на своя партия той заяви, че това не е предателство. "Аз просто решавам да изляза и да продължа по моя си път. Оставих свободно да се решават нещата, за които аз съм бил против. Там остана само и единствено това, което е в услуга на едноличните решения в ГЕРБ. Борисов направи партията заложник на своето оцеляване, затова ГЕРБ ще има под 500 хил. гласа на изборите", категоричен е лидерът на новата политическа формация.

Той прогнозира, че няма да има партия, която в ситуацията в страната да получи 1 милион гласа.

"Нямам абсолютно никакво съмнение в "Републиканци за България", че тя ще бъде представена в българския парламент. Въпросът е колко ще бъде групата, с която ще представляваме нашите избиратели и е много важно да се очертае един сериозен, реален хоризонт за страната ни и това ще бъде политическата риторика, която ще изповядваме в предстоящите няколко седмици и месеци", посочи още той.

Партията се стреми към резултат над 400-450 хиляди гласа. "За мен по-важното е, че нивото на хората, които влизат, дава по-добрата професионална възможност за експертни решения на дадени политически въпроси", добави Цветанов.

По думите му страната ни вече е в една международна изолация и това за всички е ясно. Доказателство, според политика е, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео в рамките на около 5-6 месеца е направил няколко обиколки в Югоизточна Европа, но не е посетил страната ни, а в Гърция е бил два пъти.

"Това, което се очертава в геополитически план - Гърция ще играе ключова роля в този геостратегически път, който трябва да има регионът, в който се намираме, много силно подкрепени от Румъния. И самият факт, че помощник-държавният секретар на САЩ, отговарящ за енергетиката, Франсис Фанън каза много ясно, може да има грешка в превода, но разклонението, което минава през територията на страната от "Турски поток", е само и единствено "Турски поток" и никъде не фигурира като "Балкански", подчерта лидерът на "Републиканци за България".

Според него най-тревожното е, че "близо година - година и половина никой не даде възможност да се види и да има прозрачност при взимането на това решение и реализираното на този проект". В рамките на около две години той трябва да се проектира, да се реализира и да се пусне в експлоатация, но тук никой не дава отговор защо над 10 години ние все още не можем да изградим интерконекторната връзка Гърция - България, изтъкна Цветанов.

По думите му геополитическият поглед е свързан с политическите решения, които се взимат в страната.

"Политиците в България днес се фокусираха само и единствено върху това дали ще разделим протеста, дали протестът ще стихне, дали ще дадем по 50 лв. на българските пенсионери. Това не е решение и това не е хоризонт, защото никой не говори за важните неща, които са в Европейския съюз. Това са съдебната система, прозрачността, която трябва да има, Зелената сделка, защото България ще бъде пряко засегната, ако ние не се подготвим с дългосрочна стратегия", смята политикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във