Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ ще гласува за 1 лв. на глас, но очаква консенсус от другите партии за по-висока субсидия

Парламентарната група на ГЕРБ ще защитава предложението на премиера Бойко Борисов партийните субсидии да бъдат намалени от 11 до 1 лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори, но очаква от другите политически сили да бъде на намерен консенсус за решение за по-висока сума. Това се разбра от интервюта на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) и депутата от "Обединени патриоти" Александър Сиди (ВМРО) за БНР днес.

След като обясни, че е по-добре партиите да имат ясно финансиране от държавата, а не да получават пари от фондации, неправителствени организации и др., Менда Стоянова заяви: "Премиерът е прав. ГЕРБ не може да търпи негативите върху нея". От думите й се разбра, че сега е ред на другите партии да проведат дебата и да стигнат до консенсус, както ГЕРБ е търсила такъв толкова години в парламента. "Ако другите имат друго мнение, да вземат друго решение", каза още Стоянова. Тя допълни, че ГЕРБ ще подкрепи само предложението на Министерския съвет за 1 лев на глас, макар и дълги години да е отстоявала друга позиция.

"Намерете мнозинство, ние този път сме твърди. Писна ни да се упражнявате на наш гръб. Това казват от ГЕРБ", заяви депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. Според него е разумно субсидията да бъде 5-6 лева на глас и да има таван на крайната сума.

В събота широкото ръководство на БСП реши депутатите й да не подкрепят предложението субсидията да бъде намалена на 1 лев на глас, но да започнат дебат за по-ниско финансиране на гражданите от държавата. От ДПС също са против предложението на премиера. Преди време депутатите от "Воля" настояваха субсидията да стане 1 лев на глас, но това не се случи.

В четвъртък изненадващо Бойко Борисов се появи в парламента, което прави рядко, и предложи субсидията да бъде намалена, а бюджетната комисия одобри предложението още същия ден. Очаква се то да бъде гледано в пленарната зала, а идеята е намалението на субсидията да е факт от 1 юли тази година.

Това е втори опит за намаляване на партийните субсидии след референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". През 2017 г. ГЕРБ подготви предложение за държавно финансиране на партиите от 1 лев на глас и го внесе за гласуване в Народното събрание, но то не събра подкрепа. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лева на глас.

И в момента ГЕРБ има 94 депутати и няма мнозинство в парламента, заради което другите партии ще могат да отхвърлят предложението и да прокарат друг вариант, ако намерят консенсус. Според Александър Сиди друго решение може да мине с около 80 гласа при сравнително нисък кворум, какъвто е традиционният в парламента.

Предложението на Борисов идва, след като "Шоуто на Слави" информира по време на предизборната кампания, че през 2018 г. партиите са вземали не по 11, а по 13.23 лева на глас. Предположението на Слави Трифонов е, че при разпределянето на парите влизат и гласовете за партиите, които нямат право на субсидия, т.е. имат по 1% подкрепа, както и вотът "Не подкрепям никого".

След изборите на 26 май Министерският съвет внесе законови поправки, с които партиите да върнат надвзетите пари за последните три години, като общата сума се очаква да бъде 14.5 млн. лева. При дебатите по предложението, което бе одобрено на първо четене, от финансовото министерство разясниха, че субсидиите винаги са се смятали по един и същ начин. Днес Менда Стоянова потвърди същото: "Методиката е такава от 2001 г. - действителните гласове се преразпределят и за нуждите на изчисленията се използват. Винаги формулата е прилагана така. Според юристите това е правилното".

Колко са надвзетите пари през всички години от партиите не е известно.

БСП настоява за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, а прокуратурата констатира нарушения и започна разследване на престъпление. Според Горанов става въпрос за несъвършенство в закона, което се очаква да бъде коригирано с внесените поправки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във