Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ сезира МВР и ДАНС за купуван от ПП руски газ чрез посредник

ГЕРБ: Делян Добрев, Бойко Борисов, Томислав Дончев

"Газът, който от "Продължаваме промяната" са купували до последния си ден в управлението, е през дъщерна румънска компания на "Газпром" - WIEE", заяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият депутат Делян Добрев. По думите му "Булгаргаз" купува от WIЕE Румъния газ на цена от 110 евро, а България има договор с компанията майка "Газпром" за доставка на газ на цена от 86 евро.

От партията на Бойко Борисов са внесли сигнал в МВР и ДАНС за въпросните действия. Добрев добави, че споменатите 110 евро от "Булгаргаз" отивали в румънския "Газпром", а от него в "швейцарския" "Газпром".

"От швейцарския според нас, и затова сме пуснали сигнал в ДАНС и МВР, отиват в едни офшорки на "Продължаваме промяната". Колко отиват там, не знаем, но вероятно от "Газпром" - Швейцария някакви пари отиват в офшорки. Смятаме така, защото няма никакво друго обяснение, защо вместо да купуваш от "Газпром" директно на 86 евро, ще купиш от румънския "Газпром" на 110 евро", коментира ексдепутатът. Той е категоричен, че от разликата в размер на 28 процента между двете цени - 110 евро и 86 евро, печелят "офшорките на Промяната" и самият "Газпром", който вероятно получава повече от 86 евро. 

Томислав Дончев допълни, че според икономическата прогноза на БНБ БВП на страната ще нарасне с по-малко от два процента. "Ръстът ще е два пъти по-малък – толкова за икономическия успех на предходния кабинет. Става ясно, че приносът на нетния износ към БВП се влошава и ще има ръст на отрицателното салдо по текущата сметка на платежния баланс, което от своя страна означава изтичане на финансов ресурс от българската икономика. Толкова и за хвалбите за увеличения износ", изтъкна Дончев.

Той отбеляза, че по данни на Националния статистически институт за периода януари-април 2022 г. отрицателното търговско салдо с Русия е достигнало 3,740 млрд. лв. Влошаването на търговското салдо с Руската федерация е в размер над 2,460 млрд. лв., което е повече от влошаването на целия баланс по стокообмена на България, разясни още бившият депутат от ГЕРБ. Вносът на страната ни от Руската федерация е нараснал със 160,8 процента. "Още по-отчетливи са данните на НСИ за периода януари-май 2022 г.", смята Дончев. За този период отрицателното търговско салдо с Руската федерация достигнало 4,670 млрд. лв.  "За периода януари-май България е станала три пъти по-зависима икономически от Руската федерация", смята той. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заключи, че най-изгодното правителство в полза на Русия било това на Кирил Петков. А Дончев изрази учудването си от позицията на определени политически лидери, които по думите му, "са готови да не се къпят", но същите нямат никакъв проблем да купуваме газ от "Газпром" през посредници на "Газпром".

Борисов цитира изказвания на бившия енергиен министър Александър Николов, който пред БНТ заявил, че България купува руски газ след спиране на доставките от "Газпром". Лидерът на ГЕРБ се обърна към "Демократична България" и Христо Иванов с думите: "Кажете ни къде да дойдем и да подпишем. Съгласни сме на 100 процента диверсификация на доставките от "Газпром". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във