Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ се притесниха от рокадите на служебното правителство

Томислав Дончев

Скоростта и степента на радикализъм на служебното правителство е такава, че има теми, които изискват реакция, заяви по време на брифинг заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„В политическата етика и традиция е прието едно ново правителство да има поне 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази техника по отношение на служебното правителство, защото то има вероятно 100 дни живот. Все пак би било редно да му се даде поне 10 дни толеранс, където то да не бъде обект на критики и политически коментари. За съжаление, скоростта и степента на радикализъм е такава, че има теми, които изискват реакция. Още повече, че сме в ситуация, в която правителството не е подложено на никаква форма на контрол, включително и парламентарен“, подчерта Дончев.

Финансовият министър в кабинета „Борисов“ 3 Кирил Ананиев разкри, че като служебен финансов министър в първия служебен кабинет на президента Румен Радев е бил подложен на натиск да уволни ръководителите на НАП и на „Митници“, но е отказал.

"Като член на първия кабинет Радев ми постави две основни задачи – незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и „Митници“, отговорът ми беше – първо ще ме уволните мен, каза Ананиев. Второто искане, продължи той, при бюджет, приет няколко седмици по-рано, да осигуря без източник бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лв", подчерта бившият министър.

Служебното правителство уволни и шефът на агенция "Митници" Георги Костов, който бе и бивш главен секретар на МВР. Това се случи паралелно с отстраняването на ексдиректорката на НАП Галя Димитрова.

"Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", съобщи служебният финансов министър Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във