Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ се похвали с грижата си за пенсионерите, според БСП реални резултати няма

ГЕРБ са увеличили с 6,7% пенсиите в България, като 250 е минималната пенсия, а средната е надхвърлила 415 лева. Това  заяви в декларация от името на парламентарната група на управляващата партия депутатът Светлана Ангелова по случай Деня на възрастните хора - 1 октомври.

Този месец добавка от 50 лева ще получат над два милиона и сто хиляди пенсионери. Ангелова посочи, че правителството полага всички усилия за подобряване живота на възрастните хора:

"При нас всичко е облечено в действие. Предстои в тази зала да обсъждаме бюджетната рамка и финансовите ангажименти на държавата за следващата година. Трябва да се постараем да предложим максимално солидарен и справедлив модел за осъвременяване на пенсиите, така че да вдигнем доходите на българските пенсионери. Наред с това трябва да продължим да мотивираме и включваме хората над 50 годишна възраст на пазара на труда, да търсим успешният опит и да ползваме техният потенциал, защото те могат да допринесат за развитието, както на по-младите кадри, така и за професионализъм", каза още депутатът от ГЕРБ.

От БСП обаче заявиха, че реални резултати няма. Социалистът Георги Гьоков отбеляза, че България е страната с най-застарялото население, а средната пенсия е едва 383 лева.

Левицата е за преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 2015 година и закон за възрастните хора, който адекватно да отразява повишението на пенсиите всяка година.

В България към края на 2019 година броят на хората над 60 години е 1 978 904 - близо 30 процента от общия брой на населението. И за никого не е тайна, че по голяма част от тях живеят в бедност, дори в крайна бедност. Броят на личните пенсии у нас е малко над два милиона, а средната пенсия е 383,03 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219,43 лв., социалната пенсия за старост е 132,74 лв. Жените получават средно със 110-120 лева по ниска пенсия от мъжете. Минималната пенсия получават  752 960 пенсионери или това е 36,3%  повече от една трета от общия брой пенсионери в България. И всичко това на фона на определен от правителството праг на бедност за 2019 година 348 лева, който едва ли стига да преживяваш нормално, изтъкват социалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във