Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ се отметна от обещанието за детски надбавки за всички семейства

ГЕРБ се отказва от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без доходен критерий и за всички семейства.

Управляващите са внесли съответните промени между двете четения на Бюджет 2021. Между първо и второ четене на проекта на Закон за държавния бюджет за 2021 година, управляващата партия предлага увеличаване на доходния критерий за детските със 100 лева. Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лева, а тези с доходи между 510 и 650 лева ще взимат 80 на сто от добавката.

Любопитното е, че средствата в размер на над 205 милиона лева няма да бъдат икономисани, а пренасочени по друго перо. Очаква се те да послужат за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри.

В началото на месеца стана ясно, че премиерът Бойко Борисов лично е поел ангажимент да се предвидят в бюджета на МВР за 2021 г., по перо "персонал", финансов ресурс за увеличение на възнагражденията на служителите с още 5 процента. Така на практика се стига до увеличение от общо 15% на заплатите в системата. Искането на синдикатите в МВР беше заплатите на служителите да се увеличат с 30 процента, като на другите 34 администрации.

За отмяната на първоначалния вариант за детските надбавки ГЕРБ посочват следния мотив: 

"При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащане на помощите за деца, ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, а за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представителите на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика".

Срокът за внасяне на изменения в проектобюджета изтече, като се очаква през следващата седмица да започнат обсъжданията му на второ четене в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във