Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ се оплакват в европейските институции за подслушване

В писмо до европейските институции ГЕРБ ги информира за поредния скандал с подслушване на лидери на опозицията в България.

Писмата са адресирани до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол, председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, президента на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън, европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг, европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, ПАСЕ и ОССЕ, съобщава пресцентърът на партията.

Писмата са подписани от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

В тях той съобщава, че на 29 януари 2014 г. е извършено предявяване на материалите от досъдебното производство по обвинение срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В материалите по делото се намира предложение на разследващите до наблюдаващия прокурор за предсрочно прекратяване на използваните СРС по отношение на контролираните лица. Това, посочва Борисов, цитиран от прессцентъра, недвусмислено сочи, че е имало разрешение за прилагане на специални средства, но не е посочено срещу кои лица.

Във всички случаи е употребено множествено число, което означава, че са повече от един. След като Цветан Цветанов е единственият обвиняем по това дело, няма никакво съмнение, че и спрямо него е използвано СРС, заключава Борисов. По думите му, това означавало, че са подслушвани всичките телефонни разговори между него и Цветанов, с народните представители, областните координатори, членовете и симпатизантите на ГЕРБ, с международните партньори на ЕНП, както и с адвоката на Цветанов - д-р Ханс-Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг.

"Това превръща казуса в политически скандал не само на национално, но и на международно ниво", посочва в писмото си Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във