Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ се кани да финтира ветото, БСП няма да се върне в парламента

От ГЕРБ благодариха на президента Румен Радев за ветото на Изборния кодекс, но не приеха мотивите на държавния глава. Това стана на спешна пресконференция, свикана веднага след като Румен Радев обяви основанията си за връщане на изборния закон за ново разглеждане.

В обръщението си Радев призова БСП да се върне в пленарната зала за гласуването на ветото и да участва в разискванията.

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обеща, че дебатите по промяната на някои от изборните правила ще бъдат възстановени по повод ветото, а мотивите на президента добросъвестно обсъдени. Веднага след тези думи обаче той заяви, че дебатите са необходими и защото се разпространяват неистини.

"Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а се е доверил на млади колеги в "БСП за България". Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване", обясни Кирилов.

Той припомни, че Друмева е била докладчик по конституционно дело номер 4 и като такава е възприела, че не се засягат правата на субектите във връзка с обжалването. Даваил Кирилов каза още, че ще покани представители на президентската институция в правната комисия при обсъждането на мотивите за ветото. "Надявам се, че ще се прекрати практиката да се създават страх и внушения", посочи депутатът от ГЕРБ.

Шефът на правната комисия нарече ветото на държавния глава политическо и даде да се разбере, че най-вероятно парламентарното мнозинство първо ще отхвърли ветото на Румен Радев, а след това ще вкара отново Изборния кодекс за разглеждане в пленарната зала, като въведе спешно изготвените миналата седмица промени. Кирилов обаче направи уговорката, че парламентарната група още няма решение по кой сценарии ще се движи.

"Сега сме в хипотеза, с която се доближаваме до цялостно вето. И за да разграничим въпросите, по които бихме могли да изясним подкрепа, внесохме законопроекта миналия петък главно в частта, която касае преференциите. Но според нас обхватът на ветото ще бъде по-широк. Затова смятаме, че дори и да го отхвърлим като цяло, имаме процедурата на внесен законопроект, който касае главно преференциите", опита се да обясни намеренията на управляващите Кирилов. Той допълни, че за местните избори през есента ще бъдат осигурени 6000 машини за гласуване, а след този вот навсякъде, където е записано в Изборния кодекс, ще има машинно гласуване.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък видя в изказването на президента "опит за осигуряване на авариен изход за ситуацията, в която се поставиха БСП с напускането на парламента". Той предположи, че до няколко часа "колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд". "Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой формален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се играе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така, като ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно", заключи Биков. Но не позна.

Час след брифинга на ГЕРБ, такъв свикаха и от левицата. И те приветстваха Румен Радев за наложеното вето на промените в Изборния кодекс, но обявиха, че няма да се върнат в пленарната зала.

Заместник-председателите на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков и Георги Свиленски заявиха, че решението социалистите да напуснат парламента е взето от Националния съвет на партията. То има няколко условия, половината от които не са изпълнени, и затова няма да се върнат в Народното събрание.

"Само преди около час на пресконференция чухме, че ГЕРБ не само, че не са си взели поука за това какво се случи през последната седмица в парламента. А и готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото, да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. Ние няма да участваме в този цирк", бе категоричен Зарков. Той уточни, че условията на левицата са непроменени и към момента те не са изпълнени.

"Ще се върнем в парламента при отмяна на скандалните изменения в Изборния кодекс", обяви Крум Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във