Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ-СДС предлага отпадане на тавана на пенсиите от 1 октомври

От 1 октомври да отпадне таванът на пенсиите, за което са необходими допълнителни 22 милиона лева до края на годината. Това предлага парламентарната група ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

С предложения от ГЕРБ законопроект се регламентира и изплащането на добавка от 100 лв. на човек за всички пенсионери за октомври, ноември и декември тази година. За целта са нужни малко над 621 милиона лева.

Срокът за внасяне на предложенията до социалната комисия в парламента изтича днес.

В момента максималната пенсия е 1440 лв., а на първо четене депутатите гласуваха предложението на служебното правителството тя да стане от 1 октомври тази година 1500 лв.

ДПС и "БСП за България“ също внесоха вече идеите си за промени в размерите на пенсиите.

Предложението на ДПС, внесено в социалната комисия е, пенсионерите да получат добавка от 120 лв. за октомври, ноември и декември тази година.

Внесеното от БСП предложение за промени предвижда отпуснатите до 31 декември 2017 г. пенсии да се преизчислят от 1-ви октомври на база средномесечният осигурителен доход за 2018 г. Друго искане на социалистите е, втората година на майчинството да стане вместо сегашните 380 лв. 650 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във