Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с мандата на БСП

Aко се стигне до гласуване в Народното събрание, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъде единна и няма да подкрепи правителство с мандата на БСП. Това заяви в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Вървим към предсрочни избори и няма нужда да се губи парламентарно време", добави тя. Според нея е невъзможно четирите политически сили, участвали в последната управляваща коалиция (ПП, БСП, ИТН и ДБ), да успеят отново да консолидират парламентарна подкрепа, за да управляват заедно.

По въпроса за 22 закона, които трябва да се приемат във връзка със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост Атанасова каза, че тя и колегите ѝ в парламента са готови да работят извънредно, за да ги приемат, но все още няма нищо внесено в Народното събрание.

Предстои президентът Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство. По Конституция той избира на коя политическа сила да го даде. Това е последният шанс за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Радев избра БСП, след като от "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа като първа политическа сила, а от ГЕРБ-СДС веднага върнаха мандата с идеята, че предсрочните избори са единственият изход от политическата криза.

Няма срок, в който БСП трябва да върне мандата – изпълнен или неизпълнен. Според тълкувателно решение от 1992 година това е препоръчително да стане в рамките на седмица. Лидерът на левицата Корнелия Нинова вече заяви готовност за разговори за съставяне на кабинет в този парламент с досегашните коалиционни партньори от „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Тя е на мнение, че премиерът трябва да бъде излъчен от най-голямата политическа партия в парламента - "Продължаваме промяната" и в него да има предимно политически, а не експертни лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във