Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ-СДС искат анкетна комисия за случаите "Чешнегирово" и "Шабла"

ГЕРБ-СДС настоява парламентът да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с учението край Чешнегирово, при което американски военни нахлуха в частен обект. От партията настояват да се провери има ли връзка този случай със самоубийството на Тодор Манчев.

Това се казва в декларация, прочетене от парламентарната трибуна от Даниел Митов, от името на парламентарната група.

Митов аргументира искането на ГЕРБ-СДС с това, че има съмнения около смъртта на младия военен полицай, открит с огнестрелна рана в стаята си. Те смятат за недобро решението служебното правителство да предложи на президента да назначи полковник Ивайло Сотиров за директор на служба „Военна полиция“ на фона на събитията.

Зам.-председателят на ГЕРБ запита прехвърлял ли е Сотиров отговорността на свой подчинен и бил ли е притискан Манчев да поеме вината за гафа край Чешнегирово.

"Срещнахме се и със семейството на лейт. Тодор Манчев. Тяхната информация потвърди всички наши опасения по начина на провеждане на проверката и в последствие на инцидента. Още повече човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си", изтъкна още Митов. 

От ГЕРБ-СДС са изискали от Министерство на отбраната да предостави изготвените доклади от инспектората на МО и служба "Военна полиция", заедно с резолюциите по тях, но до ден днешен те не са ни предадени.

От парламентарната група поставиха следните въпроси:

- Подвежда ли министър Панайотов обществеността с изявлението, че той не е наказал лейт. Манчев, след като разбираме, че резолюцията му е била „да бъде наказан“.

- Уверил ли се е министърът, че са наказани именно виновните военнослужещи?

- Имало ли е подправяне на документи от страна на ръководството на служба "Военна полиция", за да набедят дежурните служители по време на инцидента да поемат цялата вина?

- Имало ли е упражняван тежък натиск върху лейт. Манчев да бъде наказан и да поеме вината без да е реално отговорен?

- Какво се е случило след като лейт. Манчев е намерен мъртъв и какви действия са предприели от военна полиция по разследването? Защото разбираме, че стаята е била основно почистена в изключително кратък срок.

- Какви са причините наложили спешното назначаване на полк. Сотиров от временен директор на службата за постоянен в последната седмица на служебното правителство, без да са изяснени горните обстоятелства? Още повече след като разбираме, че срещу номинацията му е възразил лично служебният премиер Стефан Янев.

- Дали тази спешност - не е вид благодарност за действията на полк. Сотиров при разследването на катастрофата с МиГ-29 в Шабла, в която загина майор Терзиев?

“Тази история не може да бъде заметена под килима”, настоя депутатът от ГЕРБ.

“Радев е подписал указ, с който дава генералски пагони на Сотиров. Какво наложи такова бързане за повишаване в ранг?”, запита още Митов.

Той спомена и за трагичния инцидент с ген.-майор Валентин Терзиев, чийто изтребител МиГ-29 се заби в Черно море по време на учението "Шабла 2020".

ГЕРБ-СДС ще проведат консултации с останалите парламентарни групи, преди да внесат предложението за създаване на временна комисия, която да проучи всички обстоятелства и факти около събитията в отбраната през последните месеци. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във