Банкеръ Daily

Тома Биков

ГЕРБ са на страната на държавата, БСП - на страната на Божков

Тома Биков

"Първите, които се притекоха на помощ на Васил Божков и му съдействаха, са от БСП". Това каза на пресконференция депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Отговорът на управляващата партия дойде след искането на Изпълнителното бюро на левицата за създаване на анкетна комисия, която да провери всички сигнали, изнесени от обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Биков смята, че лидерът на БСП Корнелия Нинова се опитва да подкрепи хазартния бос.

"ГЕРБ е на страната на държавата. БСП избра да бъде на страната на Божков. За нас този избор никога не е стоял и продължава да не стои. Смятаме, че г-жа Нинова, в желанието си да спечели за втори път лидерското място в БСП, въвлича цялата партия в много сложна ситуация, за която цялата партия ще плати политическата цена. Българските граждани добре виждат и разбират кой действително се противопоставя на нерегламентираните отношения между сенчести и полукриминални бизнеси и политически амбиции. През годините БСП често е ставала съучастник на подобни практики, които граничат с организираната престъпност. От първите години на прехода, през входно-изходната икономика, която доведе до фалит до голяма част от предприятията", допълни депутатът от ГЕРБ.

Според зам.-председателя на парламентарната група на партията Красимир Ципов, днес съвсем ясно е проличало кой е "архитектът на прехода". Левицата, в лицето на нейния председател и Изпълнителното бюро, съвсем ясно е доказала кой е "създал кредитните милионери и предприятията, които трябваше да бъдат приватизирани на изключително занижени цени".

Ципов посочи, че ГЕРБ подкрепя създаването на анкетна комисия, но такава, която да изследва целия преход.

"Да изследва кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Костов и всички кредитни милионери, подплатени от кадрите на Държавна сигурност, защото всъщност те бяха в основата на този криминален преход. От ГЕРБ ще подкрепим създаването на такава комисия и ще се включим активно. Интересно е, че в рамките на днешния ден главният прокурор каза, че е завършен първият доклад за криминалния приватизационен преход с важни елементи от предприятия, които бяха продадени на абсолютно занижени цени. Нека БСП да каже защо, например, през 2008 и 2013 година са били опрощавани огромни загуби на групата "Лукойл", което е довело до неплащане на данъци за периоди от 5 години напред. Само че ние не чуваме каква е ролята на тогавашния финансов министър и малко по-късно през 2013 г.  - премиер, защо Корнелия Нинова беше уволнена като заместник-министър на икономиката", заяви той.

По думите на Ципов, Нинова дължи много отговори на обществеността. Той напомни за аферата "Фронтиер".

"Трябва да получим отговорите за срещата между Валентин Златев, Корнелия Нинова и Васил Божков", подчерта народният представител от ГЕРБ Маноил Манев.

Той определи като напълно ясно, че БСП, като наследник на БКП, е създател на кредитните милионери и тази връзка е неразрушима, както е проличало от днешната пресконференция на Изпълнителното бюро на левицата. Манев допълни, че червената лидерка била изпразнила касата на партията си и тя е пред фалит.

"И как, ако не по старата схема - "Ние ви дадохме, сега ви отворихме вратата, готови сме да ви защитаваме, ако ни финансирате пак"? Така не се работи. Има една страхотна връзка, която правя в себе си. Задавам си въпроса силен ли е хардуерът на БСП. Всички са готови като матросовци да бранят кого ли не, само и само да има полза и изгода. Само че софтуерът на БСП е стар и слаб и той повече от глупостта да търси всякакъв провокация и вадене на контекста от каквото и да било, друго не може да измисли. На срещата между Божков и г-н Златев какво си говориха, какво се разбираха тези трима човека, кой, кога, къде и по какъв повод? За това журналистите трябва да попитат Корнелия Нинова и тя е длъжна да отговори", изтъкна депутатът.

Манев отбеляза, че в БСП се "избиват" кой да се показва в медийното пространство, а тези, на които е позволено, носят рисунките на Васил Божков.
"Кой е паралелната държава в крайна сметка?", запита той.

На финала Тома Биков заяви, че от ГЕРБ не се страхуват от предсрочни парламентарни избори и не смятат, че социалистите имат потенциала да "употребят" управляващите в предконгресни битки. Той уточни, че тежката идеологическа криза в левицата си проличава ярко с това, че единствената ѝ тема е ГЕРБ.

Според Биков, столетницата е партия, изпразнена от съдържание и истински идеи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във