Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ с протестна акция пред "подпорния хотел" на Алепу

Активисти на ГЕРБ от Приморско и Бургас се събраха на протест край спорния строеж на "подпорна стена" в местността Алепу. Те скандираха „Мая вън“ и „Къде е Христо Иванов“.

"Светът не е виждал подпорен хотел. За да се укрепи свлачището, строят хотел. Това е безумие. Затова ли новото сформирано мнозинство набързо се опита да придобие с подставени лица този подпорен хотел и по този начин да довърши строежа?", попита Бойчо Георгиев. Общинският съветник от ГЕРБ е и бивш шеф на регионалната екоинспекция.

Пред съоръжението се събраха близо 80 души. "Това ли е новият хотел на Мая Манолова?", попитаха те чрез онлайн излъчване във Фейсбук. Сред протестиращите бяха кметът на Бургас Димитър Николов, бившите депутати Ася Пеева, Жечо Станков, Иван Вълков и Галя Желязкова.

Преди дни стана ясно, че така нареченият подпорен хотел има нов собственик и той е брат на член на формацията на Мая Манолова. Тя се разграничи от случая и поиска строежът да бъде разрушен. Манолова изтъкна, че новият инвеститор е общински съветник от съвсем друга партия.

Председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова се обяви за тотална забрана на строителството в зона А по Черноморското крайбрежие и в защитените зони. На брифинг на плажа "Алепу", където преди година избухна скандал с изграждането подпорната стена, тя обяви, че е готова със законопроект срещу подобни застроявания, който ще бъде внесен в близките дни в парламента.

"Нашата позиция - независимо от това кой е собственик на това безобразие - е същата. То трябва да бъде отстранено и виновните за поредицата нарушения, а вероятно - и престъпления - да бъдат наказани. И няма как собственикът да бъде прикачен към "Изправи се! Мутри вън". Защото той е член на друга партия и от друга партия е общински съветник в Приморско", каза Манолова.

Повод за изявлението ѝ стана информация, че братът на активист на нейната формация - Здравко Василев от Приморско, трети в листата на "Изправи се! Мутри, вън!" в Бургас, е купил дъщерната фирма на "Главболгарстрой" - "ГБС Турс" ЕАД, която притежава правата за комплекса. Сделката беше официално обявена на 29 април, а самият Стоян Василев обяви, че целта му е да "намери най-добрият законов и обществено приемлив начин проектът да бъде завършен". Здравко Василев се разграничи от действията на брат си.

Спорният проект "Алепу Вилидж" смени собствеността си, след като "Главболгарстрой" се оттегли.

Строежът, започнал като съоръжение за укрепване на свлачище, се превърна в широко обсъждана тема, след като снимки показаха как конструкцията започва да прилича на хотел. И проектантът (съпруг на външния министър в оставка Екатерина Захариева от ГЕРБ), и инвеститорът обявиха, че плановете винаги са били за създаване на курортно селище на емблематичния "Шофьорски плаж".

Със случая се занимава и прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във