Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ с остра критика към ИТН заради кандидатурата на Николов

Най-голямата парламентарната група - на "Има такъв народ", в последния момент смени кандидата си за премиер и предложи за бъдещ премиер на България мениджъра Пламен Николов, вместо обсъжданата до последно номинация на адвоката Петър Илиев.

 

Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт, посочиха в писмена позиция от партия ГЕРБ. Подобни действия са белег за категоричната неспособност на "Има такъв народ" да носи отговорност, отбелязват още от партията, цитирани от БНР. 

На другата противопожност пък е  Мая Манолова, която в първи коментар за кандидатурата на Пламен Николов за поста министър-председател изрази задоволство, че 4 от приоритетите, обявени от Пламен Николов съвпадат с приоритетите на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Оценявам положително, че г-н Тошко Йорданов обяви, че подкрепата от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" е важна за ИТН, допълни Манолова. По думите ѝ такова е и очакването на българските граждани - да има правителство на промяната.

Манолова каза, че ще изчакат срещите, които ще проведе кандидатът за премиер с парламентарните групи. Ще искат да чуят ангажиментите му за сроковете, в които да се осъществи съдебната реформа, за начина, по който ще се преизчислят пенсиите, както и за социалната политика.

От ИБГНИ ще вземат окончателно решение дали подкрепят кабинет на ИТН, когато видят окончателния му състав.

Това ще е втори опит на "Има такъв народ" да сглоби кабинет. Николов, който понастоящем е депутат от партията на Слави Трифонов, получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет и разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет. Те трябва да бъдат представени на държавния глава, а след това да получат одобрение от Народното събрание с обикновено мнозинство. На церемонията на "Дондуков" 2 Николов пристигна придружен от зам.-председателите на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев, зам.-председателя на групата Филип Станев и депутата Станислав Балабанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във