Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ с опит да осуети заседанието на ревизионната комисия

S 250 ce9e9091 9f61 4073 afa4 28499d0d3423
S 250 9f84e24a 58f0 4fc8 b08f fe95f375e2d3

Провежда се заседание на временната комисия за проверка на управлението през последните 10 години. Очаква се бизнесменът Светослав Илчовски да предостави още информация за корупционни схеми в бизнеса с участието на властови фигури. В сряда на заседание на комисията Илчовски изнесе информация за редица случаи на политически рекет от страна на приближени до властта по време управлението на кабинета в оставка.

Бизнесменът твърди и че има доказателства коя е "Мата Хари" и как са правени снимките в спалнята на премиера в оставка Бойко Борисов. 

От ГЕРБ се заканиха да засипят Илчовски с дела, а острите им реакции на практика прекратиха заседанието, което продължава днес.

Още в началото на днешното заседание депутати от ГЕРБ се опитваха да попречат на изслушването на бизнесмена. Според тях разказът му няма общо с дейността на временната комисия. "В дневния ред има две точки, които нямат нищо общо с предмета на комисията - проверка на разходите, направени от правителството, дейността на дружества с държавно участие. Още 100 души могат да дойдат да говорят, но това е предизборно политическо шоу", каза депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева. 

ГЕРБ е и против разглеждането на казуса с "подпорния хотел" на Алепу.

"В правилата приехме възможност за подаване на сигнали от граждани. Тук става въпрос за сигнал на гражданин", подчерта председателят на комисията Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

Според Тома Биков от ГЕРБ без документи изслушването е неоснователно. На предишното заседание на комисията бе предвидено, тъй като представените документи са финансови, съдържанието им да се обсъжда на закрито заседание. Биков настоява документите да се разглеждат публично. Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ иска да бъде изслушано и ръководството на фирма "Градус" АД, което според него е било унищожено от Илчовски.

Маноил Манев се опита всячески да осуети изслушването на бизнесмена. Илчовски не можеше да вземе думата. Мая Манолова заплаши Манев да го отстрани от заседанието. Тя поиска квесторите да се намесят. Депутатът от ГЕРБ твърди, че няма как квесторите да отстранят народен представител от заседанието.

Цялата парламентарната група на ГЕРБ се появи в залата. Микрофонът на Манев беше изключен, но той продължи да пречи на изслушването. Илчовски дори предложи казусът да се прехвърли към прокуратурата, след като видя, че явно трудно ще се изкаже.

Агробизнесменът съобщи, че е представил на комисията снимки. Собственикът на "Градус" Иван Ангелов го поканил в "най-хубавия хотел в Маноко", за да го пита дали може да му помогне да си завиши оборота. Имало и видеоклип. "Много други хора ще говорят тези дни. Досега никой не можеше да говори, всичко бе контролирано от машината на ГЕРБ. Това, което съм ви дал, е достатъчно да се докажат финансови злоупотреби. Купуваш си кухи акции от този човек за 100 лева, но те струват 50 лева", добави Илчовски.

Тарапаната в залата продължи. Чуваха се подвиквания, има микрофония. Мая Манолова дори пожела НСО да се намеси.

ГЕРБ попитаха бизнесмена за обвинението му за убийство, за което той разказа на предишното заседание и за което твърди, че е скалъпено.

"Нямам регистрирано оръжие, никога не съм стрелял по човек. Имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам, това бе предпоставка да ми вземат бизнеса. Беше ме сготвил в Стара Загора", отговори Илчовски. Попитан за доказателства за кюлчетата от снимките с премиера, бизнесменът отговори: "Похвалиха ми се. Ей този човек ми каза, че е почерпил една жена с 5000 лева, за да обслужи премиера."

От ГЕРБ призоваха да разказващия да бъде направен тест за наркотици.

Имаше и продължение на разказа за записа с издевателства над известен бизнесмен в затвора: "Беше Иванов ден, този човек зад мен ме беше поканил. Бяхме около 30 човека, повечето не ги познавам. Премиерът дойде късно към 8 часа. Видях записа преди премиерът да дойде. На записа се виждаше как издевателстват над известен затворник. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели."

Записът му бил показан от приближен на премиера Борисов. Човекът се казвал Боян Марков и бил от Стара Загора.

Днес в дневния ред на заседанието се предвижда изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова за дейността на "Автомагистрали" ЕАД, дейността на "Български ВиК холдинг" ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Какво разказа в сряда Илчовски:

Първо, бизнесменът каза, че министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова е отправяла телефонни заплахи срещу него. По думите му през септември 2020 г. Аврамова му оказвала натиск да спре да купува земя или щяла да го даде на "нашите прокурори".

Агробизнесменът твърди също, че разполага с видео доказателства, че снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се виждат златни кюлчета, са истински. "Няма такава Мата Хари. Това момиче ни разказа. Тя е направила снимките. На един рожден ден на нашия премиер, Иван Пилето носи малко кюлче на премиера. После идва един от най-богатите хора в България, занимава се с минно дело, и носи голямо кюлче…", каза той.

Останалият анонимен бизнесмен бе разпознат като Светослав Илчовски. В писмения си сигнал до комисията по ревизията той споменава собственик на компанията-производител на пилета "Градус", който поискал от него да реализира фиктивен оборот за фирмата му. Освен това Илчовски твърди, че го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми.

Час и половина след началото на заседанието министърът в оставка Петя Аврамова се появи, за да опровергае обвиненията срещу нея, че е оказвала политически натиск: „Този човек е поканен тук, не знам срещу какво, да говори лъжи. Не го познавам и никога не съм го виждала. Никога не съм разговаряла с него и никога не съм му се обаждала по телефона“.

Реакцията на Борисов след това

Ден по-късно на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка Бойко Борисов реагира лаконично. Според Борисов обвиненията на агробизнесмена са предизвикани от успешната работа на правителството. С тях опонентите му искали да затъмнят успехите на службите в борбата с контрабандата.

"Единственият начин да прикрият своята некомпетентност. Закрита комисия се предава по интернет - много ви молим. Чудесно! Не познавам Илчовски, не искам и да знам. Аз се занимавам с политика, коментирам само политически действия", коментира Борисов.

"Те видяха, че нямат програма. Не си направиха правителство. Можеха да си направят действащ парламент, за да можем и ние да внасяме документи. Знаете ли какви хубави документи можем да внесем", продължи темата той, казвайки, че според него "ще бъдат извадени скоро още кошаревски свидетели".

"Всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите", каза още в типичния си стил лидерът на ГЕРБ.

"Всяка стъпка им знам, затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях. Платили са на хора. Една година се занимаваха с това и ги пребихме със 75 депутати. Да продължават така, това да им е предизборната кампания", завърши Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във