Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: С машините може да се гласува по два пъти за Радев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и други представители на партията демонстрираха пред журналисти как, по думите им, на вота тази неделя ще бъде извършена манипулация на изборния процес чрез машините с единствената цел настоящият президент Румен Радев да си осигури втори мандат. 

Заместник-председателят на партията Томислав Дончев започна с това, че трети ден питат какво правят тези допълнителни 228 машини, които не са предназначени за изборния ден. По думите му всички институции дават различни мнения по тази тема и вместо да се обединят с ясно становище, те се карат на ГЕРБ, че задават въпроси.

"Машините не са сертифицирани, а на нас ни се карат защо задаваме въпроси. В ролята на граждани ние имаме основанието да питаме, а когато няма отговори, няма доверие в изборния процес. Днес ще зададем още въпроси – има ли пропуск в правилата за гласуване, който позволява на гражданите да гласуват повече от веднъж. Отговорът е, че има. Оказва се, че ЦИК делегира дейността си на няколко човека, които никой не ги знае кои са", каза още Томислав Дончев за няколкото софтуерни техници, които ще се занимават с поддръжката на софтуера на машините.

Жечо Станков от ГЕРБ демонстрира пред медиите нагледно как при гласуване с машина един човек, ако поиска, може да гласува повече от веднъж.

Така например, ако първоначално не е гласувал за парламент, а само за президент и след това поиска да гласува за народни представители, при втория опит може да гласува отново за президентските избори и така накрая да има три квитанции – две за президентските избори и една за парламентарните.

Борисов и Станков показаха също така, че симулационните машини не показват номера на ГЕРБ в бюлетината, както и номера на преференцията. Бившият премиер се възмути, че от ЦИК лъжат, че са дали машини за обучение, след като представителите на ГЕРБ не могат да обучат своите симпатизанти, понеже техният номер го няма в бюлетината.

Тома Биков направи разкрития и за работещите в ЦИК, които ще се занимават със софтуера. Това са четирима експерти Александър Кирков, експерт, съветник в ЦИК, занимава се с ключа на софтуера, както и Пламен Желязков и Тодор Цолов. Кирков отива в ЦИК на 2000 лева заплата, след като е работил за над 10 000 в IT компания. Интересното е, че същото прави и брат му, който се мести на държавна работа и се занимава със сертифицирането на ключа.

Пламен Желязков пък съдружник на Атанас Шарков, който е съветник на Стефан Янев, бил е съветник и на Асен Василев.

Тодор Цолов също, странно защо, напуска позицията си в IT компания, където взима много над 10 000 лева, за да дойде и да работи в ЦИК за 2000 лева заплата.

"Днес слушах Христо Иванов, който каза, че ГЕРБ водят кръстоносен поход срещу машинното гласуване. Той явно е забравил, че кръстоносците, откъдето са тръгнали, отдавна са забравили за машинното гласуване. Този стожер на демокрацията ни се кара, че задаваме въпроси. Знаел, че тези 228 машини били в камион. Ние ходихме да молим да ни кажат дали са там, а той знаел, че вече са в камион. Няма значение тези машини къде са, те са в куфари, абсолютно същите, като тези, които са сертифицирани. И ние задаваме въпроса защо тези машини са там, в държавния склад при сертифицираните машини. Тези четиримата може да са най-добрите софтуерни специалисти, въпреки че ние имаме също изключителни IT специалисти. Как тези са направили така, че единият брат, като го напише кода, другият, като го провери, да каже, че е правилен", коментира бившият премиер.

"Защо толкова ги е страх да преброят разписките?", попита той и даде за пример, че паниката, свързана с контролното броене на разписката идва оттам, че ще хванат цялата схема с пипането на софтуера или гласуването по два пъти за президентските избори.

Бившият премиер поиска при четиримата софтуерни специалисти да има и представител на ГЕРБ, който да ги следи в ръцете какво правят и добави, че просто иска да се преброят разписките.

"Всеки нормален човек би си задал въпроса какво правят чужди машини при нашите готови за изборите машинки. Изведнъж те ни се чудят защо питаме. Добре де, ще прехвърлите така или иначе гласовете. Но какво ще правите с вашите социологически агенции?! Аз не се интересувам. Няма значение дали ще имаме 60 или 80 депутати. Направете обаче така, че да имаме честни избори", призова бившият премиер и припомни как 99,2% от последните избори за народни представители са преброени за ден, а останалите 0,8% са броени няколко дни и накрая точно с тези проценти ГЕРБ са победени.

,,Юридическите въпроси касаят само ГЕРБ. Радев и неговите представители не ги засяга, те не се интересуват от закона и Конституцията. Имам си принципи, гледам си ГЕРБ и не се занимавам с другите партии. Борим се за честни избори, но виждате какво става. Ако не стане, хората ще го разберат по трудния начин. С тези дългове ще влезем в процедура на свръхдефицит. Използваме тези 2-3 дни до изборите, за да помолим ЦИК и другите да ни убедят, че изборите са честни'', допълни Бойко Борисов. 

Той направи коментар и по темата с банката, която по думите на опонентите му той притежава.

"Те казват, че банката, която притежавам, е следствена тайна. Интересното е, че да излезеш и да кажеш, че парите излизат от една банка, собственост на Борисов, не е следствена тайна. Адвокатът е на лов в чужбина, утре ще си дойде и ще го заведа", отговори той на въпрос дали ще заведе дело срещу Бойко Рашков за твърденията, че е собственик на банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във