Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ с два варианта за цената на горивата – падат с лев на литър

От ГЕРБ предлагат два варианта, с които държавата може да закупува горивата на по-ниски цени.

"От 27 февруари разлика в цената между сортовете "Брант" и уралския нефт почти няма - те се движат около 0%. От началото на войната цената на уралския нефт драматично пада - до минус 40%", обясни Делян Добрев на брифинг в централата на партията и показа графики на хода на цените през последните месеци.

Според него от началото на войната в Украйна българинът е мамен с 1 лев на литър, защото "Лукойл Нефтохим" преработва уралски нефт, а не "Брент".

Добрев заяви, че затова от партията предлагат две решения, с които не се нарушава конкуренцията, но в същото време пазарната цена ще се нормализира и ще падне на 2,50 лв. на литър. 

Първото им предложение е БЕХ да конкурира компанията "Литаско".

“Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на "Лукойл Нефтохим" по 10- 20 стотинки и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията", обясни първия вариант той.

При вторият от ГЕРБ предлагат да се сложи акциз в рамките на 1 лева преди преработката на горивото.

"Държавата го прибира в държавния бюджет  и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50", поясни Делян Добрев и пресметна, че така в държавата ще влизат 3,5 млрд. лева на година.

"От началото на войната ни мамят с 1 лев на литър гориво", обяви бившият енергиен министър. По думите му има развален механизъм на пазара на горивата, тъй като "Лукойл" няма конкуренция.

Според него страната ни потребява 3,5 млрд. литра годишно гориво, което прави 3,5 млрд. лв. на година. "И при двата механизма 3,5 млрд. лв. ще останат при българските потребители. При първият те изобщо няма да ги платят, а при втория ще ги платят, но веднага ще им бъдат върнати", добави Добрев.

​"Въведохме мерки и контролни измервателни уреди по бензиностанциите. Тези мерки бяха отменени от правителството "Орешарски". Пак правителството на Бойко Борисов, второто, бе това, което въведе измервателни уреди с цел затягане на контрола. В тази връзка "Лукойл" е била подложена в годините на системен контрол, както от страна на НАП, така и от "Агенция Митници", а и от други органи като КЗК", коментира Десислава Трифонова.

Бойко Борисов изказа съболезнования на семействата и близките на загиналите в Бургас полицаи и цитира изказванията на Дейвид Камерън и Виктор Орбан, които дойдоха на крака, за да видят границата на България с Турция.

"320 млн. лв. съм им оставил аз за външната граница. Ако не им стигат, да отидат да искат в ЕС, ще им дадат, колкото искат", обяви лидерът на ГЕРБ и благодари на европейските лидери, които след срещата във Варна Турция пое ангажимент към целия ЕС да спира целия миграционен поток. "За което пък аз и колегите издействахме милиарди евро", добави той.

"Тогава направихме така, че вътрешните ни министри и след това пост по пост всеки караул се знаеха по име. Всяка седмица се спираха или на Малко Търново или в Одрин. И спирахме още на границата миграционната вълна", каза още Борисов.

"И затова винаги съм благодарил и на ЕК и на Ердоган. Това го казвам, защото има връзка и с "Лукойл". Странно защо първата среща на Петков и Василев е била точно с "Лукойл". 3,5 млрд. лв. на година изтичат от джоба на българина", възмути се Борисов.

По думите му най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил и Асен. "С техните манипулации едва ли не изглеждаха ястреби", отсече той.

"Твърди се, че всеки трети снаряд в Украйна е български. Кого лъжем тогава с това, което беше прието, че няма да продаваме оръжие на Украйна? За да има посредници. Защо казахме, че ще им поправяме военна техника? Аз не съм чул да са ни пратили нещо да ремонтираме до този момент. Защо поискахме дерогация за руския петрол?", попита лидерът на ГЕРБ.

"Нека нашата рафинерия да работи, нека работят фирмите. Имаме дерогация. Защо България не се възползва от това, а само частниците се възползват? Вече трети ден ги питам чрез вас къде да отидем да подпишем проектозакона за 100% диверсификация от "Газпром". Да подпишем същото и за "Лукойл", поиска Борисов.

"Не съм клеветил Кирил Петков. Не искам да коментирам завеждането на това дело. Да ръгаш журналисти и да караш телевизиите да ходят на друго място да те презаписват. Това друг бивш премиер не го е правил. Проблемът е към вас, защото вие го презаписахте. Той се изложи, ние го видяхме, но после на вашите видеоклипове го нямаше. И мисля, че Слави каза достатъчно по темата вчера", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във