Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ, РБ и ПФ подписали проект за изменение на Изборния кодекс

Законопроектът за промени в ИК вече е подписан от партиите от мнозинството – РБ, ГЕРБ и ПФ и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание в първия работен ден следващата седмица. Подписахме го в петък. Режимът за разкриване на секции ще бъде напълно либерализиран. Ще има ограничение до 35 секции като това няма да ограничи друга държава освен Турция и очакваме това да реши проблема там.

Това каза на брифинг в Шумен Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента. Поповод на спорните текстове в изборния закон и отхвърленото президентско вето след ултиматум на Патриотичния фронт.

Антикорупционният закон ще бъде разгледан във водещата правна комисия и веднага след това ще влезе в пленарна зала, каза още Делчев.

Приемането на първо четене е повече от принципен въпрос. Реалната борба с корупцията в България липсва през последните 25 години и това води до изтичане между 4 и 19 млрд лв. годишно от националния бюджет, затова приемането на антикорупционен закон, който ще доведе до реална борба с този тежък порок, е ключов приоритет за РБ, смята той. Делчев беше категоричен, че следващият президент трябва да има дясно-центристки патриотичен профил и да защитава върховенството на закона, евро-атлантическата ориентация на страната и националната сигурност. Ще започнем разговори с ГЕРБ и ПФ за единен кандидат за президент, който да бъде противопоставен на очертаващата се лява коалиция, добави депутатът.

Въпреки интригите, които се създават от отделни личности, Реформаторският блок продължава да работи ефективно и да внася законодателни инициативи, каза Делчев и обяви, че ще внесе промени в Наказателния кодекс, които да премахнат пропуските, заради които осъдени за търговия с влияние, безстопанственост кметове или лица от изпълнителната власт не са принудени от закона да напуснат позициите си.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във