Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ, РБ и ПФ и АБВ потвърдиха подкрепата си за предложения кабинет

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви от парламентарната трибуна, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепят правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов.

„Това, което направихме в тези дебати, е действително да видим какви са разликите, но да потърсим това, което може да ни обедини. Точно затова от името на ПГ на ГЕРБ ние ще подкрепим правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов”, подчерта Цветанов.

След него пред депутатите потвърдиха намерението си да подкрепят предложения кабинет и съпредседателят на ПГ на Реформаторският блок Радан Кънев и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„През изминалите десет дни 43-ят парламент на България изпълни една от важните си задачи - превърна се в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката. Днес пред нас е резултатът от свършената работа, а зад гърба ни - тежки компромиси”, заяви Радан Кънев.

„За компромисите всички ние ще платим политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани. Това е пример за честно политическо решение - когато партиите губят, гражданите печелят”, добави той.

Кънев посочи, че от Реформаторския блок са направили всеки компромис, за да се стигне до тук. „Ние знаем колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство. Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическит еси интереси, които с лекота ни биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани”, заяви Кънев.

„Патриотичният Фронт ще подкрепи този състав на кабинет. Както декларирахме в самото началото на този едномесечен период, за Патриотичния Фронт от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България”, обърна се към народните представители Валери Симеонов.

„Ние се постарахме да търсим общото и да игнорираме това, което ни разделя. Такова беше посланието на ПФ не само към четирите партии, а и към останалите колеги. Това наше послание остава. Ние желаем да търсим общите пътища за решаване на проблемите”, коментира Симеонов.

Той подчерта, че интересите на България са над всичко останало, независимо под каква политическа платформа. „Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача - да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено”, каза още Симеонов.

В края на изказването си той се обърна към Бойко Борисов с предупреждението, че ако този втори опит на ГЕРБ да управлява се провали, трети шанс няма да има.

Заместник-председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов посочи, че правителството е резултат от нов подход във взаимоотношенията между парламентарно представените партии, непознат повече от 20 години. Борисов отбеляза, че сърцевината в работата на предишния парламент е било задкулисието, което е стигнало своя връх. Необходимо е този нов подход на диалог да продължи на друго равнище и в други структури, каза заместник-председателят на ПГ на АБВ.

"Нашето убеждение и увереност е, че съставянето и изборът на новото правителство са повече от нужни, всякакъв друг вариант - като например нови избори, би бил с катастрофално разрушителен резултат за страната и бедния български народ", заяви Борислав Борисов. На този етап успяхме да предотвратим тази опасност, надявам се да постигнем позитивни резултати в бъдеще, добави той.

"Съставянето и избора на новото правителство в коалиция и с подкрепата на партии от десния сектор на политическото пространство, но и с подкрепата на партии от левицата в лицето на АБВ, доказа на практика, че политическата култура в България вече се намира на по-висок етап от своето развитие", отбеляза Борислав Борисов. По думите му вече са започнали да се строят мостове между лявото и дясното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във