Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ разочаровани от преговорите с Реформаторите

След близо седемчасови преговори от ГЕРБ обявиха, че не са удовлетворени от разговорите с Реформаторския блок. Затова засега преговорите няма да продължават, тъй като не е ясен юридическият статут на Реформаторския блок, аргументираха решението си от ГЕРБ.

От изявленията на двете партии след преговорите стана ясно, че една от разделителните линии е изискването на Реформаторите от бъдещото мнозинство да се изключат априори БСП, ДПС, ББЦ и "Атака". ГЕРБ пък обясниха, че не могат да водят преговори с формация, зад която не е ясно колко депутати стоят. От своя страна Реформаторите обещаха да решат този проблем до една седмица, но от ГЕРБ им отговориха, че не възнамеряват да подновяват консултациите в блока. 


"Продължителността на преговорите показва колко сериозно подходихме към поредния кръг от разговори. Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок”, заяви Цецка Цачева от преговорния екип на ГЕРБ.


„Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на Реформаторския блок като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на формацията, сме притеснени,че може да нямаме подписа на всяка от тях”, каза Цачева, като обясни, че причината една партия да запази мнението си е, че ще се търси нов партньор, освен Реформаторите за ново правителство. 

Нашата оценка за днешния разговор може би ще се размине с тази на колегите от ГЕРБ”, коментира от своя страна Петър Москов от Реформаторския блок и зам.-председател на ДСБ.

„Ние сме дошли на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор. По конкретните теми, зададени от ГЕРБ, постигнахме консенсус по над 90% от тях”, заяви Москов и обясни, че относно това, което към момента изглежда като проблем, Реформаторите смятат, че едно бъдещо мнозинство, има нужда от политическа рамка. Според тях мнозинството, в което може да участва блокът, трябва да бъде обратно на предишното управление.

„Едно такова мнозинство, в което участваме и ние, трябва да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт", увери Москов. Той допълни, че се търси общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент.

Реформаторите дори са приели условието на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде премиер, по което в предишните седмици имаше сериозно различие в позициите. "Никога не сме поставяли под съмнение правото на най-голямата партия да посочи кой да бъде премиер и кои да са министрите", увери още зам.-председателят на ДСБ и допълни, че този въпрос въобще не е коментиран по време на консултациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във