Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ разгроми БСП в най-европейския областен град у нас

Пловдив е един от множеството областни градове, в които ГЕРБ разгроми БСП на вота за европейските избори на 26-и май. В Европейската столица на културата по последни данни, преди официалните крайни резултати от изборите, ГЕРБ води левицата с близо 9% - далеч над прогнозираната минимална преднина за управляващата партия.

Можем да определим заслугата за красноречивата победа на ГЕРБ на кмета на Града под тепетата и лидер на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев, който се ползва със заслужено доверие от пловдивските граждани, преизбрали го за втори мандат.

След изборните резултати в полза на премиера Борисов и управляващата партия, Тотев сподели пред медии, че лично е получавал обаждания по време на изборния ден от министър-председателя, за да провери как върви гласуването за ГЕРБ е Европейската столица на културата. Това само по себе си говори за това колко важен е Пловдив като емблема за България пред Европа. След тези резултати напълно възможно е Иван Тотев да спечели местните избори и да продължи длъжността си като кмет и в трети мандат. Все пак той отбеляза, че това наистина до голяма степен зависи от ГЕРБ.

Именно по време на настоящия мандат на кмета Тотев Пловдив бе избран за Европейска столица на културата. Това се дължи на голяма подготовка и редица обновления, които претърпява големият областен град. Всяка година се инвестира от общината в реновиране, поддръжка и  реставрация на  обекти  със статут на  недвижимо  културно наследство.  Сред тях са Римският  стадион и Малката ранно – християнска базилика на булeвард „Княгиня Мария Луиза“, мозайките на Голямата базилика които са едни от най-посещаваните забележителности на  града, както и обзавеждането на „Клианти“ –  най-старата  възрожденска  къща в Стария град, в чието възстановяване са вложени един милион лева и много други.

Още в началото на първия си мандат през 2011 г. Тотев се погрижи и за инфраструктурата чрез разширяване на пътя Пловдив-Асеновград.

През 2018-а  Общинският съвет на Пловдив реши да осигури заделянето на близо 45 милиона лева за ключови инфраструктурни проекти на града. 15 милиона са за реализацията на дългоочаквания пробив "Модър-Царевец", който осигурява пряка връзка между районите "Южен" и "Западен".

За реконструкцията на Дондуковата градина се отпускат 4,5 милиона лева, близо 13 милиона лева се заделят за изграждането на новия плувен комплекс с олимпийски размери, а 15 милиона лева - за обновяването на стадион "Пловдив". Част от парите са предвидени в Бюджет 2019, а останалите - в следващите години.

Няма как дейността по превръщането на Пловдив и поддържането на статута му на един от най-значимите и красиви градове у нас в очите на Европа, да не дава големи заявки и за бъдещо доверие и успех на ГЕРБ в лицето на Тотев. Ще поживеем и ще видим.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във