Банкеръ Daily

"Маркет линкс":

ГЕРБ - първи, следват БСП, ИТН, ДБ и партията на Кирил Петков

На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност да е по-висока от тази на изборите през юли. Това сочат данните от последното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкес".

"Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история – гласуване "2 в 1". Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност. Има и един контрааргумент – усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект", посочи Добромир Живков от "Маркет линкс".

Удовлетвореност от развитието на страната 

При този показател има ръст през юни-юли, но спад през август. По думите на социолога това се дължи на факта, че втори парламент тази година не успя да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението.

Мобилизация на партийния електорат

По този показател ГЕРБ води в момента. "Те се мобилизират чрез противопоставяне на президента и на служебното правителство, и на новите партии в последните два парламента. До момента от ГЕРБ изглеждат мобилизирани на пределна степен и вероятно няма да може да покачат този резултат", смята социологът. Той уточни, че "Демократична България" също е с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСП и ДПС. "Продължаваме промяната"  като една нова формация на политическата сцена в този момента да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за "Има такъв народ" преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация", добави Живков.

Електоралните нагласи 

Два месеца преди изборите нагласите сочат като категоричен победител ГЕРБ. Но влизането на политическата формация на Петков и Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. 

Ако извънредните парламентарни избори бяха днес, над 22,5% от заявилите, че ще гласуват, биха избрали коалицията ГЕРБ-СДС. Всяка една от следващите четири формации има потенциал да бъде втора политическа сила заради малката разлика в момента, сочи още изследването. БСП получава 14,5 на сто. "Има такъв народ" и "Демократична България" - съответно с 13,5% и 11,9%. Коалицията около бившите министри Кирил Петков и Асен Василев събира около 11% подкрепа. Според проучването, тя черпи своя ресурс от повечето политическите сили, с изключение на ДПС, но и от негласували на последните избори.

За ДПС биха гласували 9,8% от анкетираните. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4%. Под 4-процентовата бариера за влизане в парламента остава и "Възраждане".

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкес“, проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14–20 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във