Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ провежда Национално събрание

ГЕРБ провежда Национално събрание. За онлайн събитието са обявени смяна в ръководството на ГЕРБ и гласуване на промени в партийния устав. Ще бъдат избрани заместник-председатели и нови членове на Изпълнителната и контролната комисии. Не се очаква смяна на лидера Бойко Борисов, но мандатът му изтича по-късно тази година и вероятно ще проведе още едно Национално събрание.

Днешното Национално събрание на ГЕРБ се провежда изцяло онлайн без присъствие на медии. Посоченият мотив за това е епидемиологичната обстановка в страната. Събитието се провежда в НДК, но там са само висшите партийци на ГЕРБ - председателят и премиер в оставка Бойко Борисов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, кметът на Бургас Димитър Николов, здравният министър в оставка Костадин Ангелов. С онлайн връзки с централите на партията в страната участват останалите представители на партията. 

Събранието бе открито от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Първата точка в дневния ред е да се направят промени в устава на партията. Единодушно всички делегати увеличиха броя на Изпълнителната комисия. Освен председател и двама заместници, тя ще има още 12 членове. Може с решение да определят териториални отговорници.

По време на форума ще стане ясно дали досегашните двама заместници на Борисов - кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, ще запазят постовете си.

По неофициална информация от Изпълнителна комисия на партията ще бъдат изключени Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев. 

Датата на Националното събрание беше обявена дни след парламентарните избори на 4 април с политическия ангажимент за задълбочен анализ на представянето на партията на ниво секции. А последният национален форум на ГЕРБ беше в началото на август миналата година, в разгара на протестите срещу правителството и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Днешното събитие съвпада с датата, на която президентът Румен Радев трябва да издаде указ за назначаването на служебното правителство, което да организира новите парламентарни избори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във