Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ провежда днес Национално събрание

ГЕРБ ще проведе днес Национално събрание, на което се очаква Цветан Цветанов да бъде освободен от ръководните длъжности в партията. Ще бъдат гласувани промени в устава на партията.

Цветан Цветанов ще бъде освободен от заместник-председателското място в ГЕРБ и от шефския пост в предизборния щаб след подадената му оставка. Това ще доведе до промени в Изпълнителната комисия на партията, като се очаква да няма заместник на Цветанов, а ГЕРБ да остане с останалите двама заместник-председатели – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Очаква се повече правомощия да получи административният секретар на партията Цветомир Паунов.

Освен Цветанов от Изпълнителната комисия на партията ще бъде освободена и Румяна Бъчварова, бивш началник на кабинета на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бивш вътрешен министър. Бъчварова ще напусне ръководния орган, за да поеме дипломатическата ни мисия в Израел.

С промени в устава ще бъде създаден и анонсираният в края на месец май от премиера нов контролен орган в партията. Какво точно ще представлява той обясни в петък вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия Томислав Дончев: „Създаването на комисия по етика, която ще следи образно не само за вътрешнопартийната дисциплина, а всеки член, особено този, който е на ръководна позиция да има поведение в рамките на обществените очаквания. Помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще прави проверки, ще изслушва и ще предлага наказания“.

Все още не е ясно кой ще поеме предизборния щаб на ГЕРБ за местните избори, пост, който години наред заемаше Цветанов. По време на извънредното Национално събрание е възможно да се направят и промени в ръководствата на местните структури в Добрич и Плевен, където ГЕРБ загуби на евровота.

Очаква се и друга промяна в Устава на партията – хора на изборни позиции да не могат да заемат ръководни длъжности по места. 

Националното събрание на ГЕРБ ще има и закрити за медиите обсъждания. То ще се проведе в зала 3 на НДК и в него участие ще вземат 1200 делегати от цялата страна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във