Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ проведе тотална чистка

Димчо Михалевски, председател на парламентарната Комисия по регионално развитие и местно самоуправление, пред в. БАНКЕРЪ

Димчо Михалевски е роден на 24 октомври 1965 г. в Кърджали. Завършил е промишлено и гражданско строителство. Магистър е по политически мениджмънт от Нов български университет. През 2005 г. е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Сергей Станишев. Втори мандат депутат е, председател на парламентарната Комисия по регионално развитие и местно самоуправление в 42-ото Народно събрание.


Г-н Михалевски, парламентът приема първия бюджет на кабинета Орешарски. В парламента вървят разгорещени спорове, а държавният глава Росен Плевнелиев се готви да наложи вето. Вашият коментар?

- Президентът започна да използва ветото спрямо бюджета изключително често. Което не е честно. Защото бюджетът на едно мнозинство е същината на управлението. И тук вече г-н Плевнелиев трябва да отговори опозиционер ли е на тази държава, или е президент на българския народ. Ако иска да е опозиционер, спокойно може да освободи сградата на президентството, да излезе на улицата и да атакува всяко едно решение на правителството. Ако наложи вето на бюджета, той трябва да се обоснове с аргументи. Иначе ще изглежда, че злоупотребява с властта, която има.


В БСП да не подготвяте импийчмънт?

- Ние имаме много по-важни неща, които трябва да свършим за българския народ.


Миналата седмица обаче парламентът за първи път не успя да преодолее президентско вето. Става дума за Закона за чужденците, който трябваше да улесни даването на българско гражданство срещу инвестиции...

- Така президентът предизвика неравнопоставеност между едни хора, които разполагат с възможност за инвестиции в имоти, спрямо други, които могат да инвестират във финансови институции. Още повече че самият г-н Плевнелиев е в частичен конфликт на интереси. Тъй като той е един от големите вложители в недвижимост в страната. Така че оставям на съвестта на президента това, което той направи. Можеше да се дискутира по самата технология и гаранциите, а не да се използва силата на ветото.


Доскорошният депутат от ГЕРБ Георги Марков вече е независим. Говори се, че в парламента ще се оформи ново мнозинство, което няма да разчита на гласовете на Атака. Каква е прогнозата ви?

- Това е пресилено. Един депутат все още нищо не значи, но е добре все пак ГЕРБ да разберат, че така, както те прилагаха политическо изкупуване на депутати от различни групи в 41-ото Народно събрание, сега им се случва същото. Започват да се цепят.


Какви изводи си направихте в БСП след семинара на управляващите в Боровец миналия уикенд?

- Имаше нужда двете парламентарни групи, подкрепящи правителството, да стиковаме определени политики. Защото България се намира в тежко състояние. Трябва да го кажем ясно: обсъдихме една изчерпана държава като среда за развитие на икономиката. Отчетохме, че българското население вече трудно понася дългото замразяване на доходите, както и липсата на перспектива за всяко от поколенията. Затова на шестия месец от управлението беше нормално да си дадем първа междинна оценка и да набележим накъде вървим.


Решението 20% от печалбата на ВЕИ-тата да влизат в хазната се посреща на нож от производителите на зелена енергия...

- Проведох редица срещи по искания на различни големи международни инвеститори в тази посока още когато стана дума преди седмици, че Българският енергиен холдинг подготвя промяна за налагането на такса. Но, съгласете се, в нашето общество беше направено нещо безпрецедентно - създадоха се условия за несъразмерни печалби. Защото се случи следното. В периода 2011-2012-а, когато се въведоха масирано големите мощности - фотоволтаици - реално стойността на инвестицията беше паднала пет до шест пъти. Като в този период цената бе намалена два пъти. Тоест ефективността нарасна три пъти. Това беше стръвта пред хората, които си направиха огромни мощности. А и имаме достатъчно сведения, че голяма част от присъединилите се компании са правили и нерегламентирани плащания.


А разполагате ли с доказателства?

- Доказателствата трябва да ги съберат компетентните органи. Защото имаше особен подбор, немалка част от инвеститорите не успяха да се присъединят. Тогава беше заложен огромният проблем. Очевидно налагането на ретроактивна такса върху договорите не е най-доброто решение. Но алтернативата е тази тежест да остане на гърба на българския гражданин и така да се опитваме да балансираме енергетиката. Имаше тежки разговори и в нашата парламентарна група, и в цялото мнозинство. Но най-важното е да дадем сигнал: да, може би това не е най-добрият начин, обаче е ефективният път да възстановим в някаква степен справедливостта. Вероятно слабото място на едно такова решение е, че го налагаме за всички. Без значение кога са инвестирали, каква точно сума, каква печалба получават. Но, в крайна сметка, спекулации са плакатите Обричате ни на глад, Изземвате частен капитал. Това не е частен капитал, а несъразмерна печалба, която някой ви е позволил да получите. Ние имаме дълбоки съмнения как е станало и какви са били интересите на онези, които са създали тези условия. Това е много сериозна тема, която прокуратурата трябва да разследва.


Ще подадете ли сигнали?

- Не. Вижте, дори моето изказване в момента е достатъчен сигнал. В момента ние облекчаваме непоносимото положение на потребителите. И това не е популизъм, а реален проблем, който трябва да бъде решен.


Петър Курумбашев , който е депутат от гражданската листа на БСП, има бизнес със зелена енергия. Разговаряли ли сте с него по темата?

- Не, не. Не влизам в конкретни казуси.


Кои са плюсовете и минусите на решението да се намалят с до 10 на сто субсидиите за партиите?

- Ще припомня само как всякакви наши правоохранителни и европейски организации казваха: в България преходът е натоварен, има неясно финансиране на партиите, което поставя под дълбоко съмнение тяхната независимост при вземане на решения. Ние можем да премахнем субсидиите и в същия миг партиите стават заложник на неясно финансиране. Тъй като те ще търсят пари. Организацията, срещите с хората, политическата реклама изискват финансов ресурс. Когато сме в кампания - знаете, че всяка медия иска заплащане, и то в доста сериозни размери. Така че тези пари не отиват някъде по джобовете на българските депутати и политическите партии. Те в масовия случай се връщат в икономиката.


Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че се работи за спасяване на поне половината от 270 млн. евро, определени от служебния кабинет като рискови по всички оперативни програми. Как би могло да се случи това?

- Става дума за възможността до края на годината ние да загубим автоматично средства поради неусвояване по правилото М плюс 2 за 2011-а. И по правилото М плюс 3 за 2010-а. В началото на 2013-а картината беше апокалиптична. Сега обаче нещата са доста по-добри. Колко точно средства ще спасим ще стане ясно буквално в последните работни дни на декември. Но тук има няколко риска. Най-големият е свързан със софийския завод за боклук. Ако договорът се подпише до края на 2013-а, има шанс загубата по Оперативна програма Околна среда да е минимална. По Регионално развитие, Транспорт, Човешки ресурси проблемите са преодолени. В Конкурентоспособност загубата ще бъде сведена до малко число. А в ОП Техническа помощ и административен капацитет загубата ще е 3-4 млн. евро. Сега следват две години, в които напрежението ще бъде огромно. Защото ние сме в момента на усвояване по седемте оперативни програми - платени средства някъде около 52% към края на ноември. Тоест в следващите две години трябва да усвоим толкова, колкото сме усвоили за седемте години досега. Буквално всяка секунда трябва да се работи. А какво ще се случи, зависи от много неща. В това число и от решаването на проблема по околна среда. Защото преди седмица министър Искра Михайлова получи писмо за временно спиране на плащанията. Заради неудовлетвореност от работата на управляващия орган Околна среда в периода 2010-2012-а. Буквално се казва, че не са идентифицирани тези проблеми, които предишните управляващи са инициирали. Това е много тежка оценка. В момента ние трябва да предприемем конкретни действия - проблем, който ще натовари бюджета за 3-4 месеца, през които трябва да изпълняваме проектите си с национални средства. Но аз съм оптимист, че ще бъдат възстановени плащанията.


ОТ ГЕРБ твърдят, че догодина ще е нулева по отношение на финансиране с евросредства?

- Не им прави чест. Защото, за да бъдем готови от 2014-а да изпълняваме, те трябваше да са си свършили работата до 2013-а. 2014 година е първата на следващия програмен период. Всичките 28 държави членки на ЕС договарят генералните си споразумения, като паралелно вървят управлението и подготовката на оперативните програми, които са общо 470 на брой. Това трябва да бъде комуникирано, съобразено, одобрено и стартирано. Въпреки че цялата 2014-а ще отиде в одобрение на тези документи, ние имаме и план по някои от оперативните програми. На наш риск можем да стартираме процедури. Концентрирали сме се по ОП Транспорт, Човешки ресурси, Регионално развитие. Така че 2014-а няма да е нулева, имаме да усвояваме 50% от сегашния ресурс за 2014-2013-а.


Накрая един въпрос, свързан с вашия роден край Кърджали. Известно ли ви е, че Димитър Манчев, заместник-председател на Общинския съвет в община Кирково, е подал оставка с мотива: В знак на безцеремонната и цинична кадрова политика на ДПС в областта и общината и в знак на бездействието на БСП?

- В Кърджали винаги е било тежко откъм политическа конкуренция между БСП и ДПС. Отлично познавам г-н Манчев, но не ми е известно конкретно основанието за това негово действие. Не казвам, че той самият не е прав. Но не мисля, че това е подходът. Просто слагаш проблема на масата и казваш: Ние повече не можем да търпим. Не харесваме това, което правите. Трябва да намерим решение. Нашите хора чувстват натиск, несправедливост... В крайна сметка харесваме ли се или не, ние сме партньори.


Говори се, че на входа и на изхода във възлови министерства е ДПС.

- Държавната администрация понесе много удари през последните години. В тройната коалиция ние бяхме в състояние да реализираме можещи наши кадри, които бяха посечени още по времето на синьото управление. Не го направихме. Докато ГЕРБ проведе тотална чистка.Те бяха стигнали до непознати нива. Караха дори чистачките в училище да подписват декларация за лоялност и членство в партията им. За да получат работа на минимална работна заплата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във