Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ продължава да атакува новия шеф на ДФЗ

ГЕРБ пусна Б-отбора си в лицето на Георг Георгиев, Маноил Манев и Тома Биков да продължи с атаките срещу настоящия директор на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов, след като вчерашният им опит, с участието  и на Томислав Дончев, се провали. 

Лидерът на младежката формация Георг Георгиев се върна тридесетина години назад, за да "открие", че Михайлов е имал обща фирма с източената и фалирала през 90-те години банка "Славяни", в чието управително тяло влизали 18 лица от бившата Държавна сигурност.

,,Г-н Михайлов е бил също така съучредител и на Българо-американската търговска камара, в която не е имало нищо американско и която е просъществувала около една година. През това кратко време въпросната камара е била управлявана от г-н Барух Чакъров, който е бил изпълнителен директор на фалиралата авиокомпания "Балкан" и дясната ръка на Гад Зееви'', припомни Георгиев.

"Не твърдим, че той ги е фалирал, но съвсем резонен е въпросът дали трябва да се тревожим за българското земеделие? И само още един интересен факт – сдружението "Тамплиери", в което също е участвал г-н Михайлов, е закрито от съда. Както сами виждате, много от фирмите и сдруженията, в които под някаква форма е участвал Борис Михайлов, са или закрити, или фалирали", продължи Георгиев.

,,Няма забранени въпроси за хората, които се намират на публични длъжности. Това не е опит за скандал. Просто тези въпроси се нуждаят от отговори'', посочи от своя страна Тома Биков, презастраховайки се срещу евентуални съдебни дела за клевета и уронване авторитета и доброто име на човека.

Вчера от ГЕРБ изразиха резервите си спрямо новия директор на ДФЗ, след като изнесоха данни, според които Борис Михайлов е бил арестуван, разследван и съден за данъчни измами.

В отговор говорителят на служебното правителство Антон Кутев представи пред медиите документ от Софийския градски съд, според който наказателното производство срещу Борис Михайлов е прекратено. Нещо повече - даже през 2015 г. Прокуратурата е осъдена от Михайлов да му заплати 45 000 лв. за нанесени вреди. Кутев определи обвиненията на ГЕРБ като "политическа форма на зловредие". 

Самият директор на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов отговори на обвиненията, като заявие на брифинг: "ГЕРБ ми нанасят репутационна щета и ще търся правата си в съда".

,,През 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система, благодарение на което бях арестуван'', допълни той.

"След като днес за пореден път се опитвам да намаля корупционните схеми във Фонд "Земеделие", отново ГЕРБ ме атакуват и ми нанасят репутационна щета. При всички положения всички дела, които спечелих дотук, са ясно доказателство за моята невинност", подчерта Борис Михайлов.

Той посочи, че с интерес ще следи как някои "господа" от ГЕРБ ще се защитават в съда в бъдеще. ,,Оттук-нататък ще си търся правата в съда'', закани се Михайлов.

В късния след обед Тома Биков и Томислав Дончев дадоха втори брифинг за деня по темата, на който леко отстъпиха назад по това обвинение.

"Никой от нас не е казвал, че този човек трябва да влезе в затвора, че трябва да бъде линчуван, но ние сме длъжни да проверим всяка информация, която стига до нас, и то в духа на прозрачност, професионализъм и почтеност, какъвто е девизът на служебното правителство. Затова на нас ни е малко необяснима бурната реакция на г-н Кутев и на министъра на земеделието. Най-нормалното нещо в една демократична страна е опозицията и медиите да се интересуват от от биографията на хора, които заемат високи публични позиции, каквато е позицията директор на Фонд "Земеделие". Ако някой от служебното правителство мисли, че с такива бурни реакции ще ни подплаши и че ние ще спрем да търсим информация за проблемни хора, много се лъже. Това само ще ни амбицира да бъдем още по-активни и да предупреждаваме обществото за определени казуси", заяви Биков.

"Когато някой носи отговорност за разпределението на 3 млрд. лева годишно, забранени въпроси няма", допълни зам.-председателят на ГЕРБ  Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във