Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ притеснени за европарите заради масова чистка във фонд "Земеделие"

Масова чистка във фонд "Земеделие" може да доведе до спиране на плащанията от Брюксел по Програмата за развитие на селските райони. За това предупредиха депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Красимир Ципов на брифинг в парламента.

Повод за това стана появилата се в медиите информация, че целият ИТ отдел на разплащателната агенция е бил уволнен. На тяхно място е наета външна фирма, която е поела информационното обслужване. Не е ясно по чие нареждане е станало това, но в момента всички комуникации във фонда са спрени, посочи Караянчева. Заповеди за уволнение са получили и служителите в отдел вътрешен одит и правни въпроси. По данни на ГЕРБ става въпрос за над 100 души.

Рискът е, че обслужването на информационната система ИСАК, през която минават всички плащания и чрез която се осъществява връзката с Брюксел, съдържа поверителна информация и притесненията са от изтичането й. Според депутатите от ГЕРБ с това си решение ръководството на фонда е нарушило европейските регламенти. „56 директори на дирекции бяха уволнени от раз. Сега отново има чистка на дългогодишни служители и директори на това ведомство. Питаме дали наистина това се случва”, коментира Караянчева.

Колегата й Красимир Ципов пък поиска да разбере дали масовата чистка ще доведе до загуба на средства за земеделските производители. От ГЕРБ настояват ръководството на фонда да отговори кой е взел решението ИТ отделът да бъде закрит и по какъв начин е избрана въпросната фирма.

От ГЕРБ се заканиха да поискат изслушване на ръководството на фонда по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във