Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

ГЕРБ приключва с процеса по номинации за изборите

Днес приключва процесът по номинации в ГЕРБ за парламентарните избори. Цялата процедура ще е обект на разглеждане от областните структури и ръководните органи на партията. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Всеки член има право да номинира до трима представители. След като премине този процес, ще стане ясно. При нас има процедурни етапи, те са свързани именно с тези номинации. Не спирам да се учудвам на това, което г-н Цветанов твърди по отношение на енергийните проекти. Особено за газопреносната структура на България, а за да се стигне до реализацията на този проект, беше актуализирана енергийната стратегия на страната. Тя бе приета в парламента с огромно мнозинство. Изключително неприятни коментари, абсолютно нямащи нищо общо с истината. Работили сме само в интерес на България. Нека да си говорят, важното е, че успяхме да реализираме тези проекти", каза Петкова пред БиТиВи.

Тя заяви, че ГЕРБ никога не е влизала в коалиции с ДПС. "Явяваме се или сами, или с нашите партньори от СДС. Изключително ясни и прогнозируеми сме. Различни политически сили се опитват да нагнетяват нагласи и настроения у хората, че едва ли не изборите ще бъдат манипулирани. Това е поредната лъжа. Не знам кога са искрени от БСП - когато призовават за висока избирателна активност, или когато казват, че изборите са манипулирани и по този начин демотивират хората да гласуват", посочи още енергийният министър.

Тя коментира и 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, като отбеляза, че реализацията на проекта трябва да се задейства по-бързо. "Трябва да се мисли двата реактора да са на едно и също място", обясни Петкова.

"Подписването на договор с „Уестингхаус“ е вторият и заключителен етап по отношение на диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Това е едно изискване на Европейската агенция по доставките, по което България от много години прави всичко възможно, за да приложи и в резултат на упорита работа в последните няколко години успяхме да реализираме първия етап по отношение на този процес. Бяха изготвени технико-икономическите анализи, за да пристъпим към втори етап, който е и заключителен по отношение на диверсификацията. Предстои АЕЦ „Козлодуй“ да изготви своите анализи на безопасността и да вървим напред към лицензиране на свежо ядрено гориво от „Уестингхаус“, уточни министърът.

"Подписали сме пътна карта, в която пише, че до края на юли 2024 г. процесът трябва да е приключил", добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във