Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ премахва машинното гласуване на местни и парламентарни избори

Парламентарната група на ГЕРБ внася предложение, с което ограничава машинното гласуване. Идеите на управляващата партия са на местни и парламентарни избори да не се гласува с машини. 

Председателката на правната комисия Анна Александрова съобщи на брифинг в парламента, че внесеният законопроект за промени в Изборния кодекс е подкрепен от "Обединени патриоти" и "Воля". По-късно стана ясно, че текстовете ще срещнат подкрепата и на ДПС.

Измененията се предлагат заради доклад на Централната избирателна комисия, който бил изключително тревожен по отношение на машинното гласуване, обясни Александрова. 

"Корпусът на Закона не го пипаме, променяме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то ще остане“, уточни депутатката от ГЕРБ. 

Според нея машинното гласуване може да провали предстоящите на есен избори за местна власт. 

"Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори. Съгласно доклада на ЦИК, която е независим орган и орган от всички политически избори, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 000 машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена, по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур. Този вот е изключително скъп“, каза още шефката на Комисията по правни въпроси. 

Цитирайки доклада на ЦИК, Александрова акцентира, че 27% от всички имащи право са гласували с машини на европейските избори. Икономически погледнато едни вот с машина е струвал на държавата  60 лева, а този с хартиена бюлетина - 0.77 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във