Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ предлага промени в правилника на СОС, Борис Бонев ще може да е зам.-председател

Борис Бонев

Общински съветник, който не е член на политическа група, ще може да бъде избиран за зам.-председател на Столичния общински съвет. Така на този поста ще може да застане независимият общински съветник Борис Бонев от гражданското движение "Спаси София".

Това е една от седемте промени в правилника за работа на общинския съвет в София, които предлага групата на ГЕРБ. Предложенията бяха представени от председателя на СОС Елен Герджиков и от Силвия Христова, която оглавява работната група за промяна на правилника.

Гражданите вече ще могат да присъстват на сесиите на съвета, но при определен ред. Това ще става, когато гражданин отправя въпрос, засягащ обществения ред и предложения за включване на точки в дневния ред на съвета.  Предложенията ще се разпределят от председателите на ресорните комисии. Ако точката бъде включена в дневния ред на сесията на СОС, то гражданинът, който я е предложил, ще може да присъства и ще има право да се изкаже.

Освен това общинските съветници вече ще могат да отправят питания не само към столичния кмет, но и към районните кметове.

Другите предложения на групата на ГЕРБ предвиждат на сайта на общинския съвет да се публикуват всички доклади с проектите им за решения, да се излъчват онлайн заседанията на комисиите, да се публикуват протоколите и поименно да се гласуват всички доклади от всички комисии, както и на сайта на СОС да се публикува поименното гласуване на всеки доклад.

"По време на предизборната кампания многократно заявихме, че сме готови да отговорим на обществения интерес за по-голяма прозрачност в работата на СОС. Затова още на първата сесия сформирахме работна група за промяна на правилника. Ще подмина намеците на опозицията, че това се прави под техен натиск. Чуваме гражданите, които искат по-лесен достъп до работата на съвета", заяви Герджиков..

Той изрази съмнение, че идеите на другите политически групи ще затруднят сериозно работата на съвета. Герджиков даде пример с предложението за увеличаване на дните, в които съветниците да се запознаят с даден доклад - от 3 на 7 дни. Такова предложение отправиха от “Демократична България”. Според председателя на съвета обаче това ще забави работата на СОС. Той даде пример, че при такива правила само сформирането на комисиите е щяло да отнеме повече от месец. “Трябва ли гражданите да чакат 1 месец, за да заработи СОС?”, попита Герджиков.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във