Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ предлага президентските избори да се проведат на 7 ноември

Десислава Атанасова, ГЕРБ

Председателският съвет на парламента се събра на второ заседание. На него бяха поканени представители на Централната избирателна комисия и на фирмата доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма".

"Според изпълнителния директор на "Сиела" всичко е предадено на ЦИК и има протокол за това. Оттук нататък отговорността за провеждането на изборите е на ЦИК. Има дребни технически проблеми, които те трябва да изяснят помежду си", заяви след съвета Росица Кирова от ГЕРБ. Данните, които са предадени, изцяло обезпечават изборния процес, добави тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че се търси начин парламентът да се превърне в арбитър между ЦИК и "Сиела Норма". А от ГЕРБ отказвали да участват в "търговски спорове". 

Депутатите от партията на Бойко Борисов считат, че 7 ноември е удачна дата за провеждане на президентските избори, а 14 ноември като дата за провеждане на балотаж е достатъчно отдалечена във времето и не е последна като възможност. Останалите парламентарни групи все още не са взели окончателно решение, уточни Атанасова.

"Предстоят експертни разговори между ЦИК и "Сиела" за сорс кодове и криптографски ключове, които едните твърдят, че са получили, а другите, че не са получили в обема по договора. Спорът е за плащане на 9 млн. лева, които ЦИК дължи на "Сиела", отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ. Оказва се, че ако изборите са "две в едно", трябва да се наемат или купят над 2400 машини. Над 200 млн. ще струват избори в три поредни недели", допълни тя.

Според изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров няма риск за провеждането на изборите. "Машините трябва да се върнат в консулските служби, оттам да се доставят до секциите. Идеята ни е да се върнат в консулските служби, но не в България. В чужбина те ще бъдат проверени от наши техници и отново ще заминат в събота сутринта към секциите, така че няма да има никакъв проблем за изборите в чужбина", обясни той.

По думите му фирмата е предложила да се закупят още 1200 машини. Цената им ще бъде 5200 лв. на бройка или общо около 6 млн. лева. Тодоров отбеляза, че при вот "две в едно" ще се спестят някои разходи.

На първото си заседание тази сутрин председателите на парламентарни групи, ръководството на ЦИК и "Сиела Норма" обсъждаха предстоящите президентски избори и организацията на вота. Най-обсъжданите дати за президентски избори са през ноември. Крайният срок за втори тур е 21 ноември.

Изводите на ЦИК са, че избори "две в едно" биха удължили времето за гласуване, а избори в три поредни седмици ще струват по-скъпо. Председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" защити изцяло машинното гласуване. ГЕРБ продължава да настоява за възможност да се гласува и с хартиени бюлетини.

Председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова подчерта, че е абсолютно възможно изборите, включително и "две в едно", да бъдат проведени изцяло с машини. "Има опити от ГЕРБ да бъде променян Изборният кодекс, за да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Важно е да не бъде отменяна стъпката на парламента изборите да са само с машини и тази възможност за честни избори да не бъде проиграна", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във