Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ предлага Александър Андреев за председател на ЦИК

ГЕРБ припознава кандидатурата на досегашния говорител на ЦИК Александър Андреев за председател на Комисията. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

Кандидатурата е по предложение на неправителствената организация - Федерация на независимите студентски дружества и е била припозната от народните представители от управляващата партия. Днес те ще внесат предложението в рамките на установения срок.

"Смятаме, че тази кандидатура е достойна, професионално утвърдена и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК в рамките на законодателната уредба за провеждането на всички процедури, които са възложени на ЦИК, с оглед на предстоящите избори, както и за гарантиране на прозрачен и коректен изборен процес", изтъкна Дариткова. 

Тя уточни, че Андреев е доказан професионалист с дългогодишен опит в изборното законодателство. Той е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет, дипломиран икономист по специалност "Счетоводство и контрол" в УНСС, а през 2010 г. защитава докторска степен по право в Нов български университет.

Бившият председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка след несъгласие с внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във