Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ поздрави кабинета за подкрепата на санкциите срещу Русия

Искаме да поздравим президента Радев и премиера Герджиков, че проявиха последователност и подкрепиха  индивидуалните санкции срещу граждани на Русия и Украйна. Това заяви кандидатът за депутат от ГЕРБ Тома Биков на брифинг.  

"Изразеното мълчаливо съгласие е разумно решение от страна на служебния кабинет. По този начин те препотвърдиха участието и солидарността си в рамките на ЕС", коментира Биков. Той отново изрази притеснение от позицията на БСП по този въпрос. По думите му лидерът на социалистите Корнелия Нинова е готова да наложи вето на сакнциите срещу Русия.

"В момента Европа има проблеми с Турция. Отношенията между Турция и Холандия ни засягат, защото сме външна граница на ЕС. Затова за нас е крайно неуместно точно в този момент България да се отделя от европейското семейство, на което принадлежи", подчерта претендентът за народен представител. Той добави, че очаква Нинова да излезе и да коментира санкциите срещу руски и украински граждани. Биков посочи, че е важно БСП да преосмислят позицията си.

Димитър Главчев дoпълни: "Изчакахме до този час, за да видим дали ще има реакция от лидера на БСП, която всестранно говори, че ще налага вето на санкциите срещу Русия". Според него сигналите, които изпраща Нинова като потенциален премиер, стигат до партньорите в Европа в момент, в който се обсъжда дали ЕС да е на една или две скорости. По думите му такива сигнали могат да поставят България дори на задна скорост.

"Много е напрегната обстановката в Европа. Още по-важна е единната европейска позиция по въпроса. Притеснени сме от изострянето на тона между нашите партньори от Европа от една страна и Турция от друга, тъй като сме членове на европейското семейство, а Турция е наш съсед. Това ескалиране на напрежението няма как да не ни притеснява. Отново сме единни в семейството на ЕС, поздравяваме президента Радев за позицията, която поддържа, макар и с леко разклащане. То е обяснимо, защото идва от партията, която го е излъчила за президент. Въпреки това досега той се държи изключително достойно като български президент". Така Главчев коментира напрежението между Холандия и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във