Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ получават 21,4%, а БСП- 19,6%, ако изборите бяха днес

Пет партии имат шанс да влязат в следващото Народно събрание. Това показват данните от ново представително социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг.

Според проучването в парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти и „Воля” на Веселин Марешки. Реформаторският блок е на кантар. 

ГЕРБ биха получили 21,4 на сто от вота на всички избиратели и 29,2 на сто от вероятните гласували, а БСП - 19,6 на сто от гласовете на всички избиратели и 28,1 на сто от вероятните гласували. ДПС събира 6,5 процента от гласовете на всички избиратели и 9,6 на сто от вероятните гласували, "Обединените патриоти" - 5,9 процента от всички и 7,5 на сто от вероятните гласували, а "Воля" на Веселин Марешки - 4,5 на сто от гласовете на всички избиратели и 5,2 на сто от вероятните гласували.

АБВ и „Движение 21” са разделени в проучването, защото то е проведено преди двете партии да направят коалиция. ДОСТ на Лютви Местан получава под 1%. Десните губят гласове от раздробяването на дясното на няколко политически формации.

"Според 23,5 на сто от анкетираните най-добро управление за страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 16,8 на сто - БСП и други партии. ГЕРБ и "Обединени патриоти" са най-добро управление според 9,7 на сто, а БСП и "Обединени патриоти" - според 9,1 на сто. Няма управление, което да е силно желано от хората", коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във