Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ получава допълнителен паричен бонус за изборите, заради СДС

18 партии и 5 коалиции, регистрирани за участие в парламентарния вот на 4 април, имат право на медийни пакети за предизборната си кампания от по 40 000 лева.

Една от коалициите ще разполага с 30 000 лева, а друга - с 20 000 лева. 5000 лева ще може да ползва и един инициативен комитет, издигнал кандидат за депутат.

ЦИК определи правоимащите, които ще разполагат със средствата, предвидени в Изборния кодекс. Партии, които получават държавна субсидия по Закона за политическите партии, не разполагат с медийни пакети.

Определените средства могат да бъдат ползвани при сключване на договор с доставчиците на медийни услуги, обявили тарифите си в ЦИК в срок до 5 март. 

Поради така заложените законови разпоредби на тези избори се получават и някои парадокси. Така например, въпреки че получава милиони левове държавна субсидия всяка година, управляващата партия ГЕРБ ще взиме допълнително държавно финансиране за предизборната си кампания. Това е заради коалицията й с извънпарламентарната СДС, която има право на т. нар. медийни пакети, които трябва да осигурят на партиите без субсидия възможност да заплатят на медиите за политическа реклама по време на кампанията. 

Това става възможно благодарение на начина, по който са разписани правилата за медийните пакети в Изборния кодекс. В него пише, че на коалиция, в която участват партии, имащи право на държавна субсидия, се предоставят средства за медийни пакети в размер, пропорционален на дела на партиите, участващи в коалицията, които нямат право на държавна субсидия. С други думи, ако в състава на даден предизборен съюз влиза поне една партия без субсидия, тогава на коалицията се полага медиен пакет, макар и не в пълен размер.

Така коалицията ГЕРБ-СДС има право на пакет в размер на 20 000 лв. (пълният пакет възлиза на 40 000 лв.), тъй като формацията на Бойко Борисов получава държавна субсидия , а коалиционният й партньор нямат такава.

От същото правило ще се възползва и „Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ” на Веселин Марешки и Валери Симеонов. „Воля” и НФСБ са парламентарно представени и взимат държавна субсидия. В коалицията им обаче влязоха и куп партии, които не са финансирани от бюджета – БЗНС, Български демократичен съюз „Радикали“, Радикалдемократическа партия, Обединена социалдемокрация, Българска социалдемократическа партия и Християндемократическа партия. Затова ЦИК им отпуска медиен пакет от 30 000 лв.

В пълен размер пакети ще получат дясната коалиция „Демократична България - Обединение”, „Изправи се! Мутри вън!” на Мая Манолова, „Движение Заедно за промяна”, „Ние, гражданите” и „Граждани от протеста”.

По 40 000 лв. се полагат и на 18 партии, участващи в изборите, които отговарят на другото условие за медийни пакети – да са регистрирали кандидати във всички изборни райони на страната. Това са „Републиканци за България” на Цветан Цветанов, „Има такъв народ” на Слави Трифонов, „Българско национално обединение - БНО”, което е "мандатоносител" на формацията на "Българско лято" на хазартният бос Васил Божков, „Българска прогресивна линия” на отцепниците от БСП, АБВ на бившия президент Георги Първанов, „Глас народен” на певеца Светльо Витков и други.

Само един инициативен комитет ще получи медиен пакет в размер от 5000 лв., колкото му дава Изборният кодекс. Това е комитетът, издигнал Пламен Масарлиев като независим кандидат в Благоевград. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във