Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ подкрепя кабинета за изгонените руски дипломати

ГЕРБ подкрепя правителството за изгонването на 70-те руски дипломати от България. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов. И добави, че от формацията разбрали, че не премиерът в оставка Кирил Петков, а друг бил "виновен" и "сега трябва да избираме пред една аматьорска, дилетантска позиция действия, да отсеем зърното от плявата". "Това трябваше да се случи по друг начин, трябваше външният министър и премиерът да го обявят на база доклад на службите или ако няма такъв, да поемат политическата отговорност, а ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти", каза Борисов. 

"Българският народ избра Кирил Петков за премиер и това правителство - хубаво, лошо, посоката, действията за оттегляне или привеждане в съответствие на нашите и техните дипломати трябва да бъде продължено. Никаква крачка назад не трябва да дава правителството. Има пълната ни подкрепа, защото това би значело капитулация, това би значело отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим", подчерта лидерът на ГЕРБ. И допълни, че войната в Украйна трябва да спре и дотогава, макар и "аматьорски, дилетантски, абсолютно непрофесионални", действията трябва да бъдат подкрепени, за да стигнат докрай. От ГЕРБ обаче щели да го направят по друг начин, без да скъсват дипломатическите отношения и да се поставят в настоящата ситуация, "но тава е избрал народът и ние го подкрепяме", отбеляза Борисов.

Според бившия премиер отношенията с Русия могат да бъдат поправени, но непоправимо е изтичането на милиарди за тези месеци "към джобовете им през руските компании и през посредниците от газ, от ток". Той отново разкритикува кабинета за покачването на цените на горивата.

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че днес Скопие ще одобри френското предложение за падане на ветото за Република Северна Македония. Той благодари на депутатите за приетия вчера актуализиран бюджет, макар първоначално да бил по думите му небалансиран и слаб. "Този бюджет обаче изисква много стабилна държава, за да го изпълни и българите трябва да сме много единни", изтъкна Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във