Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ подкрепи БСП да има комисия за НДК

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи всички обстоятелства около финансирането на НДК за председателството на Съвета на ЕС. Тя бе създадена по предложение на БСП и подкрепена от ГЕРБ. За председател бе избрана Диана Йорданова (ГЕРБ).

В мотивите си за предложението Жельо Бойчев заяви, че българската опозиция няма друг избор, освен да поиска анкетна комисия по темата. "Какво означава "оказван натиск" за сключване на обществнеи поръчки? Има констатирани нарушения при изразходването на тези средства и това трябва да е предмет на дейност на тази комисия. Има реален шанс да се изложим пред чужденците. Големият въпрос е как и по какъв начин се разходват средствата на българските данъкоплатци. По-високо от Министерския съвет е само парламентът", каза Бойчев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията винаги е била за прозрачност. "Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение. Вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комисия са вашата възможност да създадете фалшиви новини. За нас водещо е правилото за прозрачността. Няма никаква тема, която може да ни притеснява. Има достатъчно съмнения и обществото се интересува да разбере истината", каза Цветанов.

Той попита депутатите от БСП защо вчера не подкрепиха комисия, която да проучи "всичко, което се случва за предстоящото харчене на 1,5 млрд. лева". Цветанов имаше предвид закупуването на нови изтребители. "При вас, ако има политчески чадъри, в политическа партия ГЕРБ няма", каза Цветанов.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" обаче изрази резерви към създаването на такава комисия. "Каква работа върши постоянната комисия за европейските средства? Мултиплицираме комисия след комисия по всяко жълто заглавие по вестниците", аргументира се Веселинов.

Кристиян Вигенин (БСП), който е председател на комисията за европейски средства, заяви, че е много важно да бъдат свалени всякакви съмнения около ремонтите в НДК, свързани с европейското председателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във