Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ пита БСП: Работи ли в "Лукойл" съпругът на Нинова?

Депутати от ГЕРБ заподозряха, че битката на президента Румен Радев срещу тях е започнала с днешните разкрития на БСП за шуробаджанащина (по модела "Кумгейт") в държавното дружество "Булгартрансгаз".

В тази връзка заместник-председателят на парламента и депутат от управляващата партия Цвета Караянчева зададе редица въпроси към опозицията. Например "това ли са беквокалистите на президента", визирайки социалистите Валери Жаблянов, Атанас Зафиров и Иван Иванов. Според нея вероятно "стратег и идеолог" на въпросната битка е председателката на левицата Корнелия Нинова.

Караянчева запита червената лидерка (явно реторично) "дали съпругът й работи" в дружеството "Лукойл". "На каква позиция е съпругът на Корнелия Нинова, каква заплата взима? В конфликт на интереси ли е тя, когато съпругът й работи в дружеството, а тя гласува закони за горива, пазари и икономика? Спонсорирал ли е "Лукойл" кампания на БСП...", продължи с въпросите си Цвета Караянчева.

На извънреден брифинг в парламента депутатът Делян Добрев, който бе в основата на скандала "Кумгейт", съобщи, че вече е депозирал своята оставка. "Ако това е войната, значи аз съм първата жертва. Бързо ме окепазиха, аз излязох виновен за всичко...", коментира Добрев.

Той призова социалистката Елена Йончева в следващите 24 часа да извади доказателства за икономически групировки в Хасково или да му се извини. "Нейната история мина всякакви разумни граници. Това не означава, че няма да заведа дела срещу нея, но нека поне един морален акт да извърши", добави депутатът от ГЕРБ.

По думите му "някой" се опитвал да води война срещу неговата партия с "ченгеджийски похвати". Според Добрев в скандала "Кумгейт" имало "малки, добре скалъпени истини, поднесени така, че да изглеждат ужасно в очите на хората".

"Тази тяхна атака срещу мен може би цели да се прикрият други неща, които се случват в момента. Например новите обвинения към Румен Овчаров по темата Бобовдол. Всички знаем какви са обвързаностите между Овчаров и Нинова - той е неин ментор и неин гръб. Денят, в който излязоха нови доказателства срещу него, те започнаха тази атака", каза още Добрев.

Александър Ненков на свой ред изтъкна, че благодарение на неговата съпруга "Булгартрансгаз" е спечелило шест европейски проекта за модернизация на газопреносната мрежа в България.

По думите му неговата съпруга Пламена е изключителен професионалист. Затова и била назначена в държавното дружество, а не както от БСП твърдят - заради отношенията й с изпълнителния директор Георги Гегов (неин кум).

Ненков определи разкритията на опозицията като лична атака поради липса на аргументи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във