Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ печели частичните избори в 9 селища

След провелите се в неделя частични местни избори кандидатите на ГЕРБ печелят на първи тур в Септември, Стрелча, Соколаре, Бозвелийско, Киченица, Медовина, Карагеоргиево, Острец и Брестак.

На балотаж с БСП другата неделя отиват кандидатите на ГЕРБ в с.Карлуково (община Луковит) и с. Тенево (община Тунджа).

На 27 септември в 13 области на страната се проведоха частични местни избори за кметове на кметства и избори за кметове на общините Стрелча и Септември. Това беше първият вот у нас, който се проведе на фона на пандемията от COVID-19.

Новият кмет на Стрелча е Георги Павлов, издигнат от инициативен комитет, за когото са гласували 57 процента от избирателите. А за нов кмет на Септември - с 90 на сто от гласовете, беше избрана Васка Рачева, също издигната от инициативен комитет.

В белослатинското село Соколаре също гласуваха за кмет на населеното място, като изборите - със 71 процента подкрепа, спечели  Йошка Цветкова от ГЕРБ.  

Новият кмет на луковитското село Карлуково ще бъде избран на втори тур. На балотаж отиват Петко Иванов от БСП за България и Марияна Маринова от ГЕРБ. За третия кандидат за кмет на селото Радослав Иванов от Партия на зелените гласуваха 41 избиратели. Отчетената активност е 60,16% при 498 души имащи право на глас.

Частичният избор за кмет на село Бохот, община Плевен, печели Бойка Пъшева, издигната от "Демократична България". За нея са гласували 329 от избирателите, а за кандидата на ГЕРБ Цветан Кънев - 134 от имащите право на вот.

Избрани са на първи тур кметове на поповските села Славяново, Медовина и Водица.

Кмет на Медовина със 184 действителни гласа става Тодор Борисов от ГЕРБ, на Славяново, с 226 действителни гласа - Алтънай Ереджебова от ДПС, а на Водица - Иван Иванов от „БСП за България“ със 159 гласа.

Юзджан Рамаданов от ГЕРБ печели на първи тур изборите в кметство Киченица, община Разград. Той е получил 169 гласа.

Зейти Адем, издигнат от ДПС, е избран на първи тур за кмет на кметство Къпиновци, община Исперих. За него са подадени 90 действителни гласа при 39 за опонента му.

Юксел Алиев от ДПС е избран за кмет на дуловското село Водно. Той е получил 275 действителни гласове.

В община Търговище се гласуваше в селата Кралево и Острец. И в двете населени места кандидатите бяха по един.  

Кандидатите на ГЕРБ спечелиха изборите за кмет в две села във Варненска област. Кандидатът на партията Иван Параскевов в най-голямото село в района на Провадия – Бозвелийско, печели с 516 гласа пред опонента си от БСП Живко Панев, който получава 83 гласа.

В село Брестак, община Вълчи дол, кандидатката на ГЕРБ Нели Лефтерова беше единствен кандидат и спечели подкрепата на над половината избиратели с право на глас.

Метин Латифов спечели изборите за кмет на айтоското село Карагеоргиево. За него гласуваха 417 души. Латифов е издигнат от ГЕРБ. Единственият му опонент - Зюмбюл Ахмед от ДПС, получи 300 гласа.

Радостина Сусанина, издигната от инициативен комитет, беше избрана отново за кмет на кюстендилското с. Овчарци, община Сапарева баня. Сусанина спечели редовните избори и през миналата година. По-късно съдът я отстрани заради това, че не се е отказала в законоустановения срок от извършването на търговска дейност.

33-годишната Емине Сербез е новият кмет на бургаското село Изворище. От 158 души, имащи право на глас, за кандидата на ДПС са гласували 150. Емине Сербез бе единствен претендент за кметския стол.

На балотаж с БСП идната неделя отива и кандидатът на ГЕРБ в село Тенево, община Тунджа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във