Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ пак плаши с евентуално касиране на изборите

Представители на ГЕРБ отново атакуваха промените в Изборния кодекс и пак плашат с конституционна криза и евентуално касиране на изборите, които ще се проведат на 11 юли. Този път препъникамъкът е отказът на ЦИК да се броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване във всички избирателни секции.

За такова броене настояваха представителите на партията в комисията. Така и обаче не можаха убедително да обяснят защо това трябва да се прави. Машинното гласуване на практика се обезсмисля, ако членовете на секционните избирателни комисии бъдат принудени да броята ръка всички разписки.

Приетите промени в Изборния кодекс са политически абсурд. Категорично е нарушено равното избирателно право. Това каза Дани Каназирева, водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-област на брифинг в централата на партията.

"С промените избирателите бяха разделени в секции под 300 и над 300 души. Тези в секциите под 300 души имат право само на хартия и са лишени от правото на машинен вот, а тези в секциите над 300 души имат право само на машинен вот и са лишени от правото си на гласуване на хартия", заяви Каназирева.

"Заложените принципи в член 10 на Конституцията, които имат за цел провеждането на честни, прозрачни и демократични избори, грубо бяха нарушени и при начина на отчитане на резултатите. Няма ефективен граждански контрол при отчитането на крайния резултат. Беше прието само да се следи съвпадението на броя на квитанциите с броя на гласувалите според машинния протокол, но не и да се проверява дали съдържанието на машинния протокол съответства на квитанциите. Нещо още по-фрапантно - дори този член на Конституцията в момента е нарушен от Централната избирателна комисия. Само преди два дни с решение на ЦИК беше отказано преброяването на контролните разписки. Преброяването на машинния вот става само със софтуер, до който има достъп определен кръг лица", допълни тя.  

По думите й машинният вот е бил отменен като противоконституционен в Германия именно защото липсва ефективен граждански контрол, при който да не е нужно използването на специални знания. "Преброяването вътре в машината става само със софтуер, до който има достъп определен кръг технически лица. Затова съдът в Германия казва, че този вот е противоконституционен, тъй като не може да се осигури ефективен граждански контрол в присъствието както на изборната администрация, така и на представителите на политическите партии, на наблюдатели, на застъпници и на кандидати, което категорично нарушава демократичния характер на Републиката, публичността на изборите и върховенството на закона. За съжаление, България беше модернизирана от Трифонов и Иванов дотам, че сбяхме наредени като Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия. Още преди 10 години почти цяла Европа се отказа от машинния вот", посочи още Дани Каназирева.

Тя отбеляза, че две седмици преди вота няма решение за машинния вот в чужбина. "Все още няма машини, софтуерът още не е модофициран, никой не знае колко души реално ще гласуват, не се знае колко машини са нужни за секциите в чужбина. Не се знае кога ще се модифицира софтуерът, кога ще се изпратят в чужбина, кои технически лица ще поддържат изправността на тези машини. Питаме кой ще поддържа машините извън, в Турция кой ще обслужва машините в малко над 100 секции. Разбираме, че в чужбина има набиране на лица на свободен принцип. Категорично с това се рискува вотът в чужбина", коментира тя.

Според нея реално две промени са били направени в Изборния кодекс - "отвориха се секциите за ДПС в Турция и се създаде риск от касиране на изборния резултат йна вота на 11 юли". "До това се свежда голямата реформа. България е поставена в ситуация, в която държавата сама не може да организира най-важния процес – изборния. Т. нар. партии в стремежа си да угодничат на партията на Трифонов потъпкаха своите заявки за промени в изборите и сведоха реформата до отваряне на секции за ДПС в Турция и риск за касиране на изборите", повтори Каназирева.  

"Приетите промени поставиха членовете на ЦИК на електрическия стол. Вижда се, че просто няма достатъчно машини. Измененията бяха приети напук. Най-честната позиция на ЦИК в момента би била да излязат и да кажат, че не могат да се справят", посочи и Радомир Чолаков, втори в листата на ГЕРБ в Пловдив.

"Предупредихме, че държавата може да бъде изправена пред конституционна криза и в момента всичко сочи в тази посока. Държавата в момента е в ситуация на агония и всички органи се опитват мъчително да замажат ситуацията. Разписките от машинния вот трябва да бъдат броени. Всичко друго е риск за конституционна криза", подчерта Чолаков.

Според Каназирева ЦИК трябва да приеме решение, с което да се провери съвпадението между данните в разписката и протокола, който се разпечатва. По думите й рискът е поставен и е факт вероятността някой да иска касиране заради приетите промени в Изборния кодекс.

В сряда и четвъртък в поредица от изявления бившите управляващи атакуваха служебното правителство. Те попитаха разследван ли е за данъчни измами изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов, усъмниха се в експертизата на Михайлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във