Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ отричат съпричастност с билбордовете на Борисов

Билбордове, на които кандидатът за депутат, водач на две листи, Бойко Борисов е в генералската си униформа от времето, когато беше главен секретар на МВР, на фона на националното знаме, са разположени на магистрала "Тракия" между София и Пловдив. Това съобщиха потребители на социалната мрежа Фейсбук в сряда (15 март). Вече  е изпратен и сигнал до Централната избирателна комисия (ЦИК) за нарушаване на закона.

Според Изборния кодекс и решение на ЦИК от август 2016-а се забранява използването в агитационни материали на държавни символи като трибагреника и националния герб. Забраната важи и за генералската униформа, защото по нея има символика. Същото се отнася и за знамената и гербовете на чужди държави.

От пресцентъра на ГЕРБ реагираха светкавично и отрекоха каквато и да било съпричастност с въпросните рекламни материали: "Националният предизборен щаб на ГЕРБ няма нищо общо с поставените билбордове в Пловдив и по автомагистрала "Тракия", на които е използван националният флаг на България. Добре познаваме изборното законодателство и по никакъв начин не бихме си позволили да го нарушаваме".

Същевременно регионалните пиар структури на партията заливат медиите с информации за срещи и предизборни мероприятия на кандидатите за депутати, придружени от богат снимков материал. И на фотосите се вижда как бившите министри на експремиера Борисов  раздават фланелки с лика на "вожда" си, на които той е с генералската униформа и фуражка. Самият Борисов пък дава автографи върху такива тениски и снимки. И не личи да се смущава от нещо.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във