Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ отложи наказанието за отсъстващи депутати

Парламентът изненадващо отложи приемането на строгите дисциплиниращи мерки, свързани с орязването на заплатите на отсъстващи депутати. Това стана в четвъртък (28 февруари) по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, въпреки заканите на ГЕРБ от предния ден да приключат с този въпрос още тази седмица.

Кирилов обясни, че не са имали време да изготвят доклада по проекторешенията. Истинската причина обаче е лютият скандал, който избухна ден по-рано в правната комисия между представителите на ГЕРБ и на ДПС именно при обсъждането на тези текстове. Хората на Карадайъ са твърдо против отнемането изцяло на заплатите на отсъстващите народни представители. Заместник-председтелят на комисията Хамид Хамид нарече абсурдни и предложенията всяка парламентарна група да има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване - нещо, с което управляващата партия възнамерява да отнеме правото на всеки депутат да се изказва свободно по време на един дебат.

"Това е абсурд! Това ви е най-прекият път към предсрочни избори", предупреди Хамид. И тъй като от мнозинството му отговориха с усмивки, той репликира: "Смейте се, смейте се. Ще ви стане много смешно в скоро време с предсрочни избори!" (Спорните промени са били одобрени в правната комисия само с гласовете на ГЕРБ, НФСБ и "Воля". ДПС, "Атака" и ВМРО не са ги подкрепили).

Явно противниците на промените в Правилника за дейността на Народното събрание, предимно юристи, са успели в крайна сметка да обяснят на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че няма как управляващите да отрежат заплатите на отсъстващите, защото не са им работодател, а такъв са избирателите. Според кулоарната мълва повечето от народните представители от ГЕРБ били против, но ръководството на групата било подложено на натиск от страна на НФСБ, които са вносители на въпросните промени, и държали БСП да бъдат наказани.

След преговори с "Обединени патриоти" Цветан Цветанов обяви, че ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс ще бъде отхвърлено, а след това ще гласуват "ремонт на ремонта" и ще върнат старите правила за преференциите. От НФСБ обаче дадоха да се разбере, че имат други планове. Партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов не се е отказала от вдигането на прага за преференциите. Нейният депутат Христиан Митев обяви, че може да се поиска нов регламент за преференциите. "Възможно е да предложим различни прагове за пренареждане на листата на различни видове избори. Това ще стане с предложения между двете четения на новия законопроект за ремонт на кодекса", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във