Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ отговори на БСП за гласуването на евродепутатите им на доклада за Унгария

Нямаше нито един колега от ГЕРБ в Европейския парламент да гласува в подкрепа на доклада, призоваващ за санкции срещу Унгария, коментира на пресконференция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в отговор на коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова, цитира БТА. Той посочи, че позицията на ГЕРБ е изключително последователна.
    Тази пресконференция е породена от "безпардонното лъготене на г-жа Нинова", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Четиримата евродепутати на БСП са се държали по четири различни начина, посочи той и изброи: европейският началник на Нинова Сергей Станишев гласувал "за" доклада, Момчил Неков бил "против", Петър Курумбашев бил в залата, но не гласувал, а Георги Пирински въобще не бил в залата на ЕП.
   "Исках да гласувам, ама нямах желание" - това е позицията на БСП, коментира Биков и отбеляза, че Нинова е свикала Изпълнителното бюро след гласуването в ЕП.
   В петък лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че от четиримата евродепутати на БСП само един - Сергей Станишев, е гласувал за санкции срещу Унгария. Тя призова премиерът Бойко Борисов да се въздържа от лъжи и да си погледне неговата група, защото Ева Мейдел се е въздържала при гласуването.
   Тома Биков посочи, че евродепутатите на ГЕРБ са гласували против доклада срещу Унгария по принципни причини, защото нито една държава, член на Европейския съюз, не може да бъде с отнет глас. Това не е европейска политика, заяви той. Биков припомни, че след това правителството взе решение за изработване на позиция, когато този въпрос бъде поставен в Съвета на ЕС. Той отбеляза, че не е ясно кога темата за Унгария ще бъде поставена на Съвета на ЕС.
   Евродепутатът Андрей Новаков добави, че докладът със санкциите срещу Унгария е бил иницииран и прокаран основно с подкрепата на крайната левица, анархисти, комунисти и зелени. Не виждам как човек, определящ се за десен, би го подкрепил, посочи той. Когато ЕП е канил премиера на Унгария Виктор Орбан да обясни едно или друго, той винаги се е отзовавал, добави Новаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във