Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: От ДПС преляха гласове към "Има такъв народ"

"Общият брой на гласовете дава победа на ГЕРБ-СДС в България с преднина от близо 30 000. Предимството за "Има такъв народ" дойде от чужбина." Това заяви на брифинг Даниел Митов от ГЕРБ. Големият брой секции в чужбина не само не увеличил избирателната активност, а създал възможност за купуване на гласове, допълни той. "Увеличила се е възможността да се контролира вотът, имаме легитимни съмнения как се е упражнявал вотът с машините", допълни Митов.

Според ГЕРБ фактите показвали, че там, където ДПС губила гласове, същият брой ги печелила "Има такъв народ". "Ясно е, че ДПС съвсем целенасочено е преливала гласове към "Има такъв народ. ДПС губи 7000, а ИТН печели близо 11 000 гласа", отбеляза още Даниел Митов. По думите му в ромските общности странна била внезапната подкрепа за ИТН.

Президентът Румен Радев бил срещу българската демокрация според Митов: "Румен Радев се похвали, че служебният кабинет успешно демонтирал предишния. Служебният кабинет не може да си занимава с подобни неща. Нито един президент не си е позволявал да злоупотребява с Конституцията, както го прави Радев. Радев води война срещу част от българските граждани и срещу българската демокрация. Това е пагубно и той ще трябва да плати цена на предстоящите президентски избори."

"Цифрите го показаха, че ДПС играха за "Има такъв народ", заяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: "Защото навсякъде в смесените райони, в горските стопанства, където мюсюлманите намират прехрана, във ВиК-секторите всички назначения са направени от ДПС. Там, където не са имали достатъчно хора от БСП. С назначаването на бившия военен министър Цонев в Надзорния съвет на ВиК дружеството вече всичко става ясно."

Борисов смята, че президентът Радев е спрял вътрешния министър Бойко Рашков да съобщи кой е депутатът, купувал гласове в Северозападна България. Борисов цитира и изказване на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, доказващо "неясни договорки". 

"Стискаме палци служебното правителство да остане колкото може по-дълго, защото колкото повече стои това правителство, толкова повече антидемократът Румен Радев се дискредитира", каза лидерът на ГЕРБ. "Искаме този път да сме опозиция и всеки ден да питаме какво става с ваксинацията и защо хвърляте ваксини", добави той.

"Въобще за къща (в Барселона - бел. ред.) не са ме питали", каза той в отговор на въпрос за какво е бил разпитван в четвъртък в Националната полиция. В интервю по БНР днес служебният министър Бойко Рашков заяви, че се надява Борисов да бъде призоваван на разпити и за други случаи и конкретно за къщата в Барселона. Борисов отговори, че такава къща не притежава.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ пък обвини служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, че е провалил ваксинацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във