Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ остави БСП да си говори сама

Вотът на недоверие на правителството "Борисов 3", който опозицията внесе заради несправяне с работата в сектор "Сигурност", няма да мине. Но това не означава, че няма да паднат министерски глави, ако не веднага след официалното приключване на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз, то след лятната ваканция на депутатите.

Почти сигурно е, че вътрешният министър Валентин Радев няма да запази поста си, най-вече защото самият премиер Бойко Борисов е бесен заради бягствата на рецидивисти от затвора и невнятните изказвания на ръководството на МВР при опитите им да замажат или омаловажат гафовете на подчинените си. Борисов разбира, че всеки неуспех или неадекватно действие на полицията рефлектират върху него. А подигравките и присмехът в публичното пространство спрямо Валентин Радев петнят и имиджа на премиера. Дори социоложката Румяна Бъчварова, докато беше начело на вътрешното ведомство, успя да съхрани авторитета му, докато при сегашния министър  то стана за кашмер. Та ако Борисов позволи, Радев може да се върне на депутатската банка, а някой друг избраник от ГЕРБ, поработил някога в милицията и изживяващ се като голям експерт по сигурността, да заеме министерското кресло.

Иначе  на извънредното заседание в парламента на 26 юни се проведоха вяли и скучни дебати по внесения от БСП вот. Беше поставен и своеобразен рекорд - разискванията по иначе много важната тема за сигурността на гражданите, битовата престъпност и националната сигурност продължиха само час и 27 минути. Гласуването ще е в петък (29 юни), като срещу кабинета са само БСП и ДПС.

Всъщност Народното събрание проведе може би най-слабите дебати по вот на недоверие от началото на прехода. Изказвания направиха само няколко депутати от "БСП за България" и ДПС. Партията на Веселин Марешки "Воля" бойкотира разискванията. По същото време лидерът й беше отишъл да запълва дупки по улиците във Варна. ГЕРБ също на практика бойкотираха обсъждането, тъй като бяха в пленарната зала, но не взеха думата с изключение на две реплики от Менда Стоянова и Данаил Кирилов, както и от финансовия министър Владислав Горанов. Почти всички министри присъстваха на този квазидебат, който се проведе обаче при обичайното отсъствие на премиера.

В двадесетминутно изявление председателят на левицата Корнелия Нинова изложи мотивите за вота, като припомни убийствата и бягствата от затвора от началото на годината, кражбите и нападенията над възрастни хора в провинцията, телефонните измами и неизпълнените обещания на управляващите за назначавне на 6000 (според нея) полицаи и униформени по селата. Тя пусна видео с противоречиви изказвания на Бойко Борисов по въпроса за мигрантите, но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева го спря.

За куриоз минути преди началото на дебатите от ареста на пловдивско РПУ избяга задържан за разпространение на наркотици. Това накара Нинова саркастично да отбележи, че подчинените на Радев трябва да побързат да го хванат, докато не е брадясал и станал неразпознаваем. Проведе се и кратък трагикомичен спор за "пробитите" митнически системи, като се разбра, че депутати и министри не правят разлика между БАЦИС и БИМИС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заговори за националната сигурност и за пореден път се отплесна каква опасност за нея и за демокрацията представлява участието на националистите в държавното управление. Изказването му предизвика Павел Шопов от "Атака", който дръпна десетминутна историческа лекция, посветена на турското робство. Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов направи забележка на парламентарния шеф Цвета Караянчева, че не е прекъснала човек, който не говори по темата, и й препоръча да се засрами, че е избрана от Кърджали. Думите му много я обидиха и тя направи лично обяснение, в което изтъкна гордостта си, че е депутат именно от този район.

С това пререкание приказките забиха в друга посока - перманентната разправия между ДПС и Патриотите, след което набързо приключиха. И изненадващо се пренесоха в кулоарите. От ГЕРБ свикаха извънреден брифинг, на който вътрешният министър Валентин Радев и председателят на парламентарната група Цветан Цветанов говориха повече от половин час, но без да дадат възможност да се задават въпроси. Те повтаряха като мантра, че БСП няма аргументи за този вот на недоверие. Депутати от левицата се наредиха отстрани и започнаха да се присмиват на Цветанов заради дългата му реч. Сравниха го дори с Фидел Кастро...

На свой ред народните представители от "БСП за България", начело с Корнелия Нинова и Елена Йончева, също дадоха извънреден брифинг. Според Йончева за първи път депутати от управляващите не са защитили правителството. По думите й вотът на практика бил минал, защото нито един глас от ГЕРБ не подкрепил кабинета. Никой от ГЕРБ не отговорил на аргументите и обвиненията, изнесени от Нинова, и не защитил премиера Бойко Борисов.

По-късно депутати обясниха, че Цветанов е искал да се изкаже, но закъснял с вдигането на ръка. Той си правел сметка, както обикновено, да се изкаже последен и да затвори дебата, след като ГЕРБ остави БСП в изкуствена засада да си говори сама. Затова чакал да свърши времето за изказвания на БСП, но от левицата не се възползвали докрай от полагащите им се минути и Караянчева прекратила дебата.

В кулоарите коментар направи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който отбеляза, че такива дебати по вот на недоверие вижда за първи път и определи мотивите на опозицията като глупави.

Въпреки че цялата атака на социалистите беше насочена към МВР и правосъдното министерство, към което е Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", остана встрани, министър Цецка Цачева също не би трябвало да е сигурна за стола си. И тя, като колегата си Радев, дава неадекватни обяснения за бягствата на затворници. От думите й се разбра, че заради "отклонението" на Пелов и Колев от Централния софийски затвор  директорът на "Изпълнение на наказанията" бил понижен в заместник-директор. И тъй като Цачева не успя да влезе в парламента, изместена в листата от свои съпартийци с преференции, тя вероятно ще бъде изпратена посланик някъде, предполагат народни  представители. Според кулоарните слухове бившата шефка на Народното събрание щяла да бъде сменена от Екатерина Захариева в правосъдното министерство. Последната проявявала желание да се върне там, при все че била много удобна на Борисов на сегашния си пост - не му пречела да се изявява като външен министър, а тя послушно свирела втора цигулка. За нейното място премиерът щял да търси дипломат от кариерата.

Говори се също така, че от "Дондуков" 1 щял да си тръгне и транспортният министър Ивайло Московски по негово желание. Той още не можел да се съвземе от сполетялото го лично нещастие през зимата и предпочитал да замине извън страната като дипломатически представител.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова щяла да остане на поста си до края на годината, докато свърши и австрийското председателство, тъй като България е в една тройка с Австрия и Естония и цикълът трябвало да се затвори. След което, според някои податки от ГЕРБ, щяла да започне да се подготвя за евродепутат и водач на партийната листа през май 2019-а.

Тъмните облаци над главата на социалния министър Бисер Петков, изглежда, още не са се разсеяли. Министър-председателят можело да размисли и да приеме оставката му, защото проблемът с протестиращите майки на деца с увреждания не само не вървял към разрешаване, но се закучил още повече  след намесата на омбудсмана Мая Манолова и написания от нея законопроект за личната помощ. Срещу него скочиха представителните организации на хората с увреждания и синдикатите.

Някои народни представители смятат, че не би трябвало да се смята много сигурен на заеманата позиция и министърът на околната среда Нено Димов заради конфликтите му с природозащитниците и неадекватни решения. Но той е от квотата на коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" и те нямало да го дадат. Още повече че премиерът "пазел" министъра на туризма Николина Ангелкова  въпреки настояванията на вицепремиера Валери Симеонов за оставката й. Борисов нямало как да изпълни желанието му, тъй като зад нея стоели големи интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във